Regeringspartiet Lag och rättvisa vann stort i söndagens parlamentsval. Partiledaren Jaroslaw Kaczynski har utropat sig till segrare. Foto: AFP/Wojtek Radwanski

Starkt stöd för högernationalister i Polen

Uppdaterad
Publicerad

Det högernationalistiska regeringspartiet Lag och rättvisa har fått fortsatt starkt stöd av de polska väljarna i parlamentsvalet på söndagen.

Partiledaren Jaroslaw Kaczynski har utropat sig till segrare.

Stödet för Kaczynskis parti blev större än väntat och ligger på 44,6 procent, enligt de senaste rösträkningarna. Det ger det styrande partiet en tydlig majoritet av mandaten i parlamentets underhus, sejmen. Partiet har ökat med 7 procentenheter jämfört med förra valet, om siffrorna står sig.

Oppositionens resultat

Den största oppositionsgruppen, liberalkonservativa Medborgarkoalitionen, får 26,7 procent, vänsterkoalitionen Lewica 12,3 procent och valkoalitionen PSL/Kukiz 9 procent. Extremhögerpartiet Konfederationen har 6,8 procent av väljarstödet.

Segrare

PIS-ledaren Jaroslaw Kaczynski utropade sig snabbt till segrare.

– Vi har fyra års hårt arbete framför oss. Polen måste förändras mer och till det bättre, sade Kaczynski till anhängare i partihögkvarteret i Warszawa på söndagskvällen enligt AFP.

Valdeltagandet ökat

Valdeltagandet var ovanligt högt för polska förhållanden med 61 procent, jämfört med strax över 50 procent vid förra valet.  I Sverige deltog 87,2 prodent av de röstberättigade i det senaste riksdagsvalet.

Fått det bättre

Det vinnande regeringspartiet Lag och rättvisa, PIS,  har genomfört ekonomiska reformer som har gagnat många väljare. Regeringen införde ett omfattande barnbidrag 2016, som utökades i år. Även pensionerna har höjts. Den polska ekonomin går bra och många polacker anser sig ha fått det bättre under Lag och rättvisas styre.

PIS har lovat fler ekonomiska reformer, som skattefrihet för unga under 26 år. Löftena omfattar också en 13:e pensionsmånad och kraftigt höjda minimilöner.

Kritik från EU

Den polska regeringen mött hård kritik från både oppositionen i landet och från EU. Polen har genomfört förändringar i rättssystemet, däribland en reform som ger ökat politiskt inflytande över domstolarna, men har delvis fått backa. Den politiska styrningen av publicservice-medierna har kritiserats av EU. I Polen finns dock också många privata mediebolag.

Stark ökning

Även i valet till Europaparlamentet i våras gick partiet framåt med en närapå fördubbling av antalet platser.

Artikeln är uppdaterad med siffror när 91 procent av rösterna är räknade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.