Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Danska Forsvaret

Stärkta misstankar om sabotage mot Nord Stream: ”Mycket allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Säpo kan konstaterara att det skett detonationer som gett ”omfattande skador” på både Nord Stream 1 och 2. Misstankarna om grovt sabotage har nu stärkts.

– Detta efter beslag och saker vi sett på platsen, säger Karl Melin som är presschef för Säkerhetspolisen.

Beslag har gjorts i arbetet med att undersöka Nord Stream 1 och 2, vad de består av vill Säpo inte gå in på.

– Sammanhanget är att vi har beslag. De kommer nu tas vidare för analys. Exakt vad beslagen består av kan vi inte gå in på nu eftersom det riskerar att förstöra förundersökningen, säger Karl Melin.

Efter att brottsplatsundersökningen avslutats har åklagare beslutat att häva avspärrningarna. Undersökningen har letts av Säpo.

– I den har vi biståtts av Försvarsmakten, Kustbevakningen och specialister inom polisen. Vi har varit på plats och lett och genomfört brottsplatsundersökningen. Efter den kan vi konstatera att det skett detonationer som gett omfattande skador på både Nord Stream 1 och 2. Vem eller vilka som ligger bakom detonationen är för tidigt att säga, säger Karl Melin.

”Mycket känsligt ärende”

Säpo säger att det som inträffat är allvarligt.

– I sammanhanget med det säkerhetspolitiska läget ute i Europa så är det mycket allvarligt. Vi på Säpo följer situationen i vår omvärld för att kunna utföra vårt uppdrag, att skydda Sverige, säger Karl Melin.

Kammaråklagare Mats Ljungqvist håller med om allvaret och vill inte heller gå in på vad beslaget består av:

”Ärendet är mycket känsligt. Det är en allvarlig händelse och det är ett styrkebesked att inblandade myndigheteter på bästa sätt fullgör sina respektive uppgifter”, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Under utredningens gång har frågan kommit upp om Sverige har behörighet att agera rättsligt på platsen, om Sverige har så kallad jurisdiktion. Det menar Ljungqvist att Sverige har.

”Sverige har med stöd av FN:s havsrättskonvention, som är införlivad i svensk lagstiftning, jurisdiktion över en anläggning som den som Nord Stream har anlagt, i den delsträcka som befinner sig inom svensk ekonomisk zon”, skriver Mats Ljungqvist.

Ryssland är inte en del i utredningen, något som irriterar Maria Zakharova vid landet utrikesdepartement:

– Hur kan en utredning bedrivas utan det land som allt det här tillhör?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
60 sekunder: Sprängningarna mot Nord Stream-ledningarna utanför Bornholm. Foto: SVT, TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.