Statens haverikommission: Svårt för Iran att dölja varför planet kraschade

Uppdaterad
Publicerad

Både USA och Kanada misstänker att Iran av misstag har skjutit ner det ukrainska planet som störtade i onsdags morse. Det blir svårt för landet att försöka dölja vad som egentligen skedde, menar Sveriges representant i utredningen.

– Vad jag har förstått har man begärt hjälp från andra länder om att ladda ner informationen från färdregistratorerna. Det gör det inte lättare om man vill dölja något, säger Peter Swaffer på Statens haverikommission.

Över 170 människor dödades i kraschen och eftersom flera av dessa var svenskar kommer en representant för Statens haverikommission att formellt vara delaktig i utredning kring varför planet störtade.

– Det är den iranska säkerhetsmyndigheten som leder utredningen, vår och min roll är väldigt perifer. Vi har sträckt ut vår hand och erbjudit vår hjälp till den iranska myndigheten och de har vänligt tackat för det, säger Peter Swaffer.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

Han menar att planets färdregistrator, ofta kallade svarta lådan, eventuellt kommer att kunna klargöra vad som hände med planet.

– Den spelar in tusentals parametrar om vad flygplanet har för sig: Hur rodrerna står, motorerna, trycktemperaturer och allting. När man väl har laddat ner den datan, då kommer den tala sitt tydliga språk om vad som har hänt. Om den exempelvis har upphört att spela in information så är det så klart något som skulle kunna styrka att något väldigt dramatiskt har hänt, säger Peter Swaffer.

”Alla sträcker ut en hand”

Att USA-tillverkat plan har störtat under oroliga omständigheter kommer att spela in i utredningen, säger han, men tillägger:

– Min erfarenhet är att samhället inom säkerhetsledande myndigheter är väldigt gott, man hjälper varandra, det är väldigt öppet, alla finns där för varandra. Och det märker jag nu, att alla sträcker ut en hand. Sen vet man inte vad det finns för andra intressen, om det finns politiska styrningar i landet högre upp, om de spänner musklerna.  

Peter Swaffer menar att det blir svårt för Iran att undanhålla vad som egentligen hände planet.

– Vad jag förstått har man begärt hjälp från andra länder om att ladda ner informationen från färdregistratorerna, om det blir Storbritannien eller Kanada får vi se. Det gör det inte lättare om man vill dölja något.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Iran sköt ned passagerarplan 2020

Mer i ämnet