Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den israeliska publiken matas med en helt annan bild av kriget än omvärlden gör. Det menar den israeliska journalisten Anat Saragusti som tillsammans med flera andra medieforskare nu kritiserar landets medierapportering om kriget i Gaza. Foto: TT/AP/SVT

Statsvetaren: ”Det palestinska lidandet blir osynligt i israelisk media”

Uppdaterad
Publicerad

Människor i Israel konsumerar mer nyheter än någonsin. Men israeliska mediers sätt att skildra kriget är ensidig, menar mediaforskare.

– Det palestinska lidandet blir i det närmaste helt osynligt, säger statsvetaren Lisa Strömbom.

Israelisk media fokuserar bevakningen av kriget mellan Israel och Hamas till att skildra det egna lidandet, menar många mediaforskare och journalister.

– Den breda mediabilden i Israel fokuserar väldigt mycket på det israeliska traumat och den egna utsattheten, säger Lisa Strömbom, docent i statsvetenskap och specialist på konflikten mellan Israel och Hamas, i SVT:s Aktuellt.

Krig mellan Israel och Hamas

Men det är inget israeliskt fenomen, menar Strömbom.

– I länder som upplever att de är utsatta för en väldigt stark attack, som ju Israel var, ser vi en effekt där man sluter sig och att rapporteringen väldigt mycket fokuserar på den egna osäkerheten.

Finns undantag

Hon nämner USA:s rapportering efter den 11 september och pekar även på arabiska medier som nu fokuserar nästan enbart på palestinsk lidande.

– Det är inte unikt för Israel, säger Lisa Strömbom.

Det finns även undantag när det gäller israeliska mediers sätt att rapportera om kriget:

– Till exempel tidningen Haaretz, som har gjort det till sin uppgift att rapportera bredare och visa också det palestinska perspektivet.

Faran med att fokusera på den egna utsattheten är att man stärker stödet för kriget.

– Man kanske inte söker lösningar i första hand, säger Lisa Strömbom.

Hör israeliska journalister och nyhetskonsumenter om vad de anser om bevakningen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet