Foto: AP/TT

Statsvetaren: Trump kan försöka stjäla valet

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump har upprepade gånger hävdat att poströstning leder till valfusk. Statsvetaren och professorn Jeffrey Davis vid universitet i Baltimore ser inga bevis för det. Istället varnar han för att Trump kan försöka stjäla valet.

– Han kan uttala sig som segrare redan på valnatten och sen ifrågasätta rösträkningen om den visar ett annat resultat, säger Davis till SVT Agenda.

Antalet poströster i presidentvalet väntas bli rekordstort på grund av coronapandemin. Över 80 miljoner amerikaner kan komma att poströsta och frågan har blivit starkt politiserad i USA.

Statsvetaren Jeffrey Davis är en av dem som riktar skarp kritik mot att Trump försöker skapa oro kring poströsterna. Det är en taktik för att minska befolkningens förtroende för valsäkerheten, menar Davis.

– När Trump förutspår att det blir det mest korrupta valet i USA:s historia så får han amerikaner att ifrågasätta hela valprocessen, säger Davis.

– Han attackerar valintegriteten genom att ljuga om hur säker poströstning är, trots att han själv röstar via post.

”Fick inte röstsedlar i tid”

En av dem som ställer sig bakom Trumps varningar om poströstningsfusk i USA är advokaten Hans von Spakovsky, verksam vid den konservativa tankesmedjan Heritage Foundation.

Han menar att Demokraterna inte tar problemen på allvar.

– I våra primärval skedde det en stor ökning av poströstning. Många väljare fick inte sina röstsedlar i tid, och röstsedlar som skickades in togs inte emot av valmyndigheter i tillräckligt god tid för att kunna räknas, säger Spakovsky till SVT.

Inget utbrett fusk

Spakovsky lyfter också fram problemet med att poströstning inte kan övervakas av valmyndigheter:

– Det gör att poströsterna är mer utsatta för att stjälas, ändras eller förfalskas. Och väljare är mer sårbara för att tvingas rösta på ett visst sätt.

Men huruvida Spakovskys oro inför årets val är befogad återstår att se. Han har lyfts fram av President Trump som en expert på valfrågor, men han har också blivit beskylld för att kraftigt överdriva omfattningen. Hittills har poströstning i USA inte lett till något utbrett fusk. När journalister undersökte poströstningsbedrägerier efter valet 2016 hittade de ett enda fall, rapporterar BBC.

Se intervjuerna i söndagens Agenda i efterhand på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.