Stefan Åsberg, Mellanösternkorrespondent. Foto: Anders Mohlin

Stefan Åsberg: Dåliga nyheter på alla sätt

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s Mellanösternkorrespondent Stefan Åsberg, som själv bor i Turkiet, blev överraskad av dagens attack mot den ryske ambassadören i Turkiet.

– Det är en oerhört allvarlig händelse vi just nu upplever. Ryssland tar det här på största allvar, säger han.

– Jag har bott i Turkiet i ett och ett halvt år och upplevt mycket våld och många attentat på olika platser men aldrig att utländska politiker har angripits på det här sättet som vi just nu får veta, säger SVT Nyheters Mellanösternkorrespondent Stefan Åsberg.

– Den signal vi har fått från både terrororganisationen IS och PKK de senaste månaderna är att ingen går säker i Turkiet. Ändå vet jag att vid de tillfällen vi har befunnit oss på officiella möten, som den här konstutställningen, är säkerheten extremt hög. Att en person kan ta sig in beväpnad är otroligt överraskande, skulle jag vilja säga.

Rysk ambassadör ihjälskjuten

Den misstänkte gärningsmannen ska ha varit anställd vid polisen, men inte varit i aktiv tjänst när skjutningen genomfördes. Att han ändå kunde ta sig in på tillställningen, är en uppgift som SVT:s korrespondent tycker är väldigt osannolik.

– I min värld är det inte möjligt. Jag har jobbat i många olika länder men säkerheten i Turkiet är extremt hög. Du kan knappt ta dig ett kvarter när något stort händer utan att visa alla dina identitetshandlingar, annars kommer du inte en meter. Att någon på ganska lösa grunder kan påstå att de är polis [i tjänst] och ta sig in är otroligt överraskande.

”Varför var inte säkerheten bättre?”

Vad vill man signalera med den här skjutningen?

– Det har förekommit protester i Turkiet mot det ryska engagemanget i Syrien. Ryssland och Turkiet står på olika sidor i den här konflikten, men jag såg det inte som att ryska ambassadören skulle vara måltavla. Det kommer att ställa till stora problem mellan Turkiet och Ryssland, trots att de turkiska myndigheterna kommer att hävda att man har gjort allt vad man kan för att skydda ambassadören.

– Vi vet att Turkiets utrikesminister är på väg till Moskva för ett toppmöte. Detta kommer naturligtvis att bli huvudfrågan där. Hur kan det här hända? Varför var inte säkerheten bättre? Och vilka diplomatiska problem kommer att uppstå efter den här situationen?

Vilka blir då de diplomatiska konsekvenserna?

– Det är lite svårt att överblicka. Turkiet och Ryssland har närmat sig väldigt mycket sedan november ifjol [då Turkiet sköt ner ett ryskt stridsflygplan vid syriska gränsen] . Relationen har beskrivits som varm i Turkiet. Riktigt vad det här innebär kan jag inte riktigt säga. Naturligtvis är det en otroligt sorglig händelse och ett stort problem, men vilka diplomatiska problem som kommer att uppstå är lite tidigt att säga.

”Ryssland tar det här på största allvar”

Samtidigt kommer uppgifter om att Rysslands president Vladimir Putin är informerad om händelsen, och sätter sig i möten med bland att underrättelsetjänsten.

– Det skickar en signal om att det är en oerhört allvarlig händelse vi just nu upplever. Ryssland tar det här på största allvar. Det är ganska nyligen som Ryssland har låtit turister besöka Turkiet igen. Det som har byggts upp under de här senaste fem, sex månaderna kan vara på god väg att raseras, även om man i nuläget inte kan anklaga den turkiska regeringen för det här.

– Det här var absolut inte vad världen behövde när det har kommit en del positiva nyheter från Syrien de senaste timmarna och FN:s säkerhetsrådet har enats egentligen för första gången sedan den här krisen uppstod i Syrien.

”Dåliga nyheter på alla sätt”

Bara två timmar före attacken enades FN:s säkerhetsråd om att skicka observatörer till Aleppo för att övervaka evakueringen.

– Risken är att hela den här överenskommelsen som vi hörde talas om för bara några timmar sedan i säkerhetsrådet inte blir så verkningsfull som man hoppas. Det var många skrivningar i den som gör den osäker eftersom de kräver de olika parternas stöd. Syriska armén hade redan innan det här möjligheter att stoppa hela engagemanget från FN, men jag har uppfattat att det ändå har skett under press från Ryssland, att de har tvingats gå med på det här.

– Hur kommer Ryssland att ställa sig nu? Kommer man att tvinga den syriska armén att släppa in FN-observatörer i det här läget? Det är högst tveksamt.

Och vad innebär det?

– Att de civila även i fortsättning fortsatt får betala det högsta priset i den här krisen, säger Stefan Åsberg, och fortsätter:

– Det här är dåliga nyheter på alla sätt och vis. Och tajmingen, bara timmar efter överenskommelsen i säkerhetsrådet, även om det är två olika händelser på många sätt och vis.

– Jag är väldigt överraskad. Jag kan inte riktigt förstå att det här har hänt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysk ambassadör ihjälskjuten

Mer i ämnet