Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör USA-korrespondent Fouad Youcefi om hur diskussionen kring Sveriges Nato-medlemskap går i USA. Foto: SVT

Steg-för-steg: Sverige kan bli Natomedlem i dag

Publicerad

Efter månader av förseningar och kohandel så tycks ögonblicket då Sverige blir medlem i försvarsalliansen Nato vara här. Men det som kan bli Sveriges sista timmar som militärt och alliansfritt omgärdas av hemlighetsmakeri.

Nästan två år har gått sedan Sverige ansökte om medlemskap i Nato. I tisdags skrev Ungerns president under beslutet om landets godkännande, vilket innebär att alla länder slutligen har ratificerat Sverige som Natomedlem.

Innan Sverige kan bli medlemmar i Nato behöver flera saker ske. Ungern behöver leverera en kopia av parlamentets godkännande av Sverige till amerikanska utrikesdepartementet.

Sverige och Nato

När Natos generalsekreterare har konstaterat att alla Natoländer godkänt Sveriges anslutning kontaktar han Sveriges regering med en formell inbjudan att gå med i försvarsalliansen.

Till sist måste ett svenskt regeringsbeslut bekräfta att Sverige vill gå med i Nato, innan Sverige lämnar in de formella anslutningsinstrumenten till amerikanska UD.

I samma stund som de svenska anslutningsinstrumenten har överlämnats så är Sverige medlem i Nato. Då omfattas också Sverige av artikel fem i Natofördraget, som anger att ett angrepp på ett Natoland ska ses som ett angrepp på alla medlemsländer.

Orbán landade i USA

Men när de svenska anslutningsinstrumenten ska överlämnas vill varken den svenska regeringen eller ambassaden i Washington berätta. Flera saker talar dock för att Sverige kan bli medlem i Nato redan idag.

Bara minuter efter att Ulf Kristersson och Tobias Billström landat i Washington landade också Ungerns premiärminister Viktor Orbán passande nog också i Washington med en delegation. Mycket talar för att Orbán kan se till att lämna in Ungerns dokument redan tidigt i eftermiddag, svensk tid.

Vita huset till SVT: Möte med Blinken

Därefter kan processen gå mycket snabbt och Sverige kan – i teorin – bli medlem i Nato redan inom några timmar. På en fråga från SVT uppger Vita husets talesperson Karine Jean-Pierre att det finns ett inplanerat möte mellan Ulf Kristersson och USA:s utrikesminister Antony Blinken.

– Jag har inget att meddela om något möte (med Biden, reds. anm), men jag tror att utrikesministern har ett möte med den svenska statsministern, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet