• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vagnhärad i Trosa kommun, Södermanlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sörmland.

Sveriges väg in i Nato

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Journalisten Anne Applebaum summerar Natomötet Foto: Filip Singer/EPA, SVT

Senaste nytt om Sveriges Natoansökan

Överblick

Markerad händelse

Ungern röstar om svenskt medlemskap efter sommaren

Ungern kan komma att rösta om ett svenskt Natomedlemskap först i september, uppger en parlamentsledamot i landet enligt Reuters.

Det ungerska parlamentet planerar nämligen inte att ha något extrainsatt sammanträde för ratificeringen under sommaruppehållet, och det politiska arbetet återupptas normalt i mitten av september.

Beskedet kommer efter att Turkiets president meddelat att de planerar rösta om Sveriges Natomedlemskap först efter det turkiska parlamentets sommaruppehåll, vilket enligt schemat varar till oktober.

USA:s president Joe Biden har nu anlänt till presidentpalatset i Helsingfors. Där möttes han av Finlands president Sauli Niinistö.

Under dagen ska den amerikanske presidenten träffa ledarna för de nordiska länderna.

Markerad händelse

Natochefen: Det tar lite tid

Natochefen Jens Stoltenberg är inte oroad över att Turkiets godkännande av Sveriges medlemskap i Nato kan dröja till oktober.

- Det är normalt, säger Stoltenberg i en TT-intervju.

Hemkommen till Bryssel från veckans Natotoppmöte i Vilnius talar generalsekreteraren om en "glädjens vecka" när det gäller Sveriges väg mot Nato.

Att det formella inträdet riskerar att dröja till i höst oroar honom inte.

- Det är naturligtvis en procedur som ska ske i det turkiska parlamentet som inte jag kan gå in på hur lång tid den tar. Men det normala i alla parlament är att det tar lite tid, för det kräver en utskottsbehandling och en behandling i plenum, säger Stoltenberg.

(TT)

Billström: Turkiet kan ratificera innan hösten

Turkiets ratificering av Sveriges Natoansökan kan komma att ske tidigare än oktober, säger utrikesminister Tobias Billström (M) till SVT Nyheter. Han ska ha informerats om att det turkiska parlamentet kan samlas trots sommarledigheten.

– Jag tycker med anledning av den här informationen att vi kan ta det ganska lugnt, säger Billström.

Läs hela artikeln här.

Markerad händelse

Joe Biden i Finland - ska träffa nordiska ledarna

USA:s president Joe Biden anlände i Finland på onsdagskvällen. Idag, torsdag, ska han träffa president Niinistö och de nordiska ländernas statsministrar.

Man ska bland annat diskutera samarbetet mellan USA och de nordiska länderna, inte minst i ljuset av Finlands och Sveriges, av allt att döma nära förestående, Natomedlemskap.

Klockan 16.30, svensk tid, håller Joe Biden en presskonferens tillsammans med president Niinistö.

Markerad händelse

Brittiske försvarsministern: Vi är inte Amazon

Ben Wallace, Storbritanniens försvarsminister, har reagerat på president Volodymyr Zelenskyjs besvikna ton under Vilniusmötet igår efter att Ukraina inte bjudits in till Nato.

- Oavsett om du gillar det eller inte så vill folk se en viss tacksamhet, sa den brittiske ministern, enligt The Guardian.

Enligt Ben Wallace har ukrainarna en tendens att behandla sina allierade i väst som e-handelsbolaget Amazon med sina ständiga kravlistor på fler vapen och materiel.

- Jag sa detta till dem förra året, när jag körde elva timmar bara för att bli tilldelad en lista, att jag inte är som Amazon, säger han.

Inte omöjligt att parlamentet öppnar tidigare

Det turkiska parlamentet kan sammankallas även innan oktober om det så skulle behövas.

Det menar Andreas Öbrink, politikreporter och på plats i Vilnius.

– Det är egentligen ingenstans under pressträffen som Erdogan själv säger "oktober". Han säger bara att nu är parlamentet stängt och att detta ska hanteras så fort det öppnar, säger han till Aktuellt och fortsätter:

– Jag tror att man ska vara lite på spänn veckan ut i alla fall och se vad som händer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Markerad händelse

Turkietkännaren: "Ett taktiskt beslut för att ha kvar pressen på Sverige"

Vad en flera månaders lång väntan på ratificering kan innebära för Sveriges Nato-medlemskap är ännu oklart.

Enligt Michael Sahlin, före detta svensk ambassadör i Turkiet, är ingenting färdigt.

– Jag känner en viss oro för den här utvecklingen då det hela tiden handlar om att Sverige ska göra mer. Det är en väldigt besvärande situation för svenska regeringen att det i princip är klart förutom ratifikationen, så har läget varit sedan toppmötet i Madrid förra året.

Han menar att mycket kan hinna hända fram tills röstningen i parlamentet, en position han tror Turkiet medvetet satt sig i.

– Jag tror att Turkiet agerar taktiskt genom att släppa fram Sverige nu, men håller själva ratifikationen en bit framåt. På så sätt har de kvar pressen på Sverige att fortsätta leverera enligt de turkiska kraven.

SD: Frågor om överenskommelsen med Turkiet

För att Turkiets president Erdogan skulle släppa fram den svenska Natoansökan slöt Sverige en ny överenskommelse med Turkiet.

Aron Emilsson (SD), ordförande för riksdagens utrikesutskott, säger till SvD att regeringen i överenskommelsen hållit formuleringarna relativt breda och luddiga, men att partiet vill se en diskussion med regeringen inför att formuleringarna ska konkretiseras.

- Jag tänker bland annat på hur Sverige ska vara en röst för ett eventuellt framtida turkiskt EU-medlemskap. SD:s uppfattning är känd sedan tidigare och vi ser kritiskt på en turkisk EU-anslutning.

Emilsson säger till tidningen att SD kommer att ställa frågor på de punkter i överenskommelsen där regeringen inte har förhandlat med dem, och att de förväntar sig svar på hur överenskommelsen ska konkretiseras.

– Det är självklart för oss som största parti i regeringsunderlaget.

SVT:s säkerhetsreporter: Ska följa hur Sverige beter sig

SVT:s säkerhetsreporter John Granlund säger att dagens uppgifter från Erdogan är intressanta.

- Han pratar om att det ska tas ett beslut efter sommaruppehållet i parlamentet, och det blir ju först i oktober.

- Erdogan var ju också inne på att den här perioden kan komma att användas för att följa hur Sverige beter sig i de här känsliga frågorna.

Han menar att det inte är säkert vad som kan hända under den kommande perioden.

- Det kan bli nya koranbränningar eller demonstrationer.

Senaste om: Sverige och Nato