Vita husets chefsstrateg Steve Bannon hävdar att USA befinner sig i ekonomiskt krig med Kina. Foto: TT

Steve Bannon: ”USA i ekonomiskt krig med Kina”

Uppdaterad
Publicerad

Vita husets chefsstrateg Steve Bannon tonar ned hotet från Nordkorea och kallar det för ”en bisak”. Han hävdar att det verkliga hotet kommer från Kina.
– Vi befinner oss i ekonomiskt krig med Kina.

I en sällsynt intervju med American Prospect menar Steve Bannon att USA måste inta en hårdare linje mot Kina. Enligt Vita husets chefsstrateg befinner sig amerikanerna i ekonomiskt krig med landet.

– De är inte blyga med att säga vad de håller på med. En av oss kommer att vara hegemon (ung. ledare reds. anm.) om 25 eller 30 år och det kommer att bli dem om vi fortsätter på den här vägen, säger han till tidningen.

LÄS MER: Trump har militär lösning mot Nordkorea

”Kissar på sig”

Bannon säger att han kämpar för att presidentadministrationen inte ska falla i fällan att fokusera på Nordkorea i stället för på hotet från Kina, i förhoppningen om att Kina ska hjälpa till att tygla Nordkoreas ledare Kim Jong-un. Han beskriver hur han försöker neutralisera sina motståndare vid försvarsdepartementet, utrikesdepartementet och finansdepartementet.

– De kissar på sig, säger han.

Han menar att konflikten med Nordkorea bara är en bisak.

– För mig är det ekonomiska kriget med Kina allt. Och vi måste vara maniskt fokuserade på det. Om vi fortsätter att förlora det tror jag att vi är fem år, som mest tio år, från att nå en punkt som vi aldrig kommer att återhämta oss från.

Ingen militär lösning

Enligt chefsstrategen finns det ingen militär lösning på Nordkoreas kärnvapenhot.

– Innan någon löser ekvationen som visar mig att tio miljoner personer i Seoul dör de första 30 minuterna av konventionella vapen, så vet jag inte vad man pratar om, det finns ingen militär lösning här, de har oss.

LÄS MER: FN:s säkerhetsråd inför nya sanktioner mot Nordkorea

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Robottester i Nordkorea

Mer i ämnet