Foto: TT/skärmdump Twitter

Trump: USA har militär lösning mot Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

Ordkriget mellan Nordkorea och USA trappas upp. Under fredagen twittrade USA:s president Donald Trump att landet nu har militära lösningar på plats. Samtidigt varnar Kina att de inte kommer hjälpa Nordkorea om landet avfyrar missiler som hotar amerikanskt territorium.

Läget mellan Nordkorea och USA har hårdnat drastiskt under de senaste veckorna. Under natten till torsdag, svensk tid, meddelade nordkoreansk militär via landets statliga nyhetsbyrå att man i mitten av augusti kommer att färdigställa planen för ett angrepp mot vatten runt Guam. När planen färdigställts ska man invänta order från Kim Jong-Un innan den verkställs.

TV: Allt du behöver veta om Guam – och varför

Nordkorea-krisen

Japan kan skjuta ner robot mot USA

Efter hoten svarade USA:s president Trump att Nordkorea bör vara ”mycket, mycket nervösa”. Senare under torsdagen sa Jim Mattis, försvarsminister i USA, att ett krig med Nordkorea vore en katastrof och att USA föredrar en diplomatisk lösning med Nordkorea.

Japan har sagt att de inte kan tillåta provokationer från Nordkorea och ska vara redo att skjuta ner en eventuell robot som riktas mot amerikanskt territorium, rapporterar Ekot. Förra året antog landet en ny lag som tillåter militären att försvara sina allierade om de attackeras.

LÄS MER: EU skärper sanktionerna mot Nordkorea

Foto: Skärmdump Twitter

Presidenten: Militära lösningar ”laddade och klara”

Under fredagen twittrade den amerikanska presidenten att de har militära lösningar på plats i fall Nordkorea skulle ”agera oklokt”.

Presidenten skriver att de militära lösningarna ska vara ”laddade och klara”. Sen fortsätter han: ”Förhoppningsvis kommer Kim Jong-Un ta en annan väg!”.

LÄS MER: Här är nyckelspelarna i Nordkoreakrisen

Kina backar inte Nordkoreas hot

Samtidigt går Kina ut och varnar Nordkorea för att man inte kommer att hjälpa landet om de skjuter robotar som hotar amerikanskt territorium, rapporterar Washington Post.

Om Sydkorea eller USA anfaller Nordkorea först kommer Kina att försöka förhindra det, skriver Global Times. Enligt Washington Post är Global Times inte ett officiellt organ för Kinas kommunistparti men kan ses stå för landets officiella hållning i frågan.

TV: USA och Sydkorea svarar med militärövning

Tyskland och Ryssland kritiserar retoriken

Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger att hon inte ser en militär lösning på konflikten med Nordkorea och att den eskalerande retoriken är ”fel svar”, rapporterar AP.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov kritiserar också retoriken mellan USA och Nordkorea och säger att den ”har gått över gränsen”, rapporterar Reuters. Lavrov menar att risken för en militär konflikt mellan länderna är stor och uppmanar ”den sida som är starkast och smartast” att ta de första stegen för att lugna ner krisen.

TV: ”Skulle ta 15 minuter för robot att nå oss”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet