Nordkorea hotar att attackera Guam med en robotattack. Foto: SVT Design

Allt du behöver veta om Guam – och varför

Uppdaterad
Publicerad

Den lilla paradisön Guam – stor som Bornholm – har plötsligt hamnat i världens fokus. Ön med de vackra stränderna har blivit en måltavla för en hotande robotattack från Nordkorea.

Guam är en dröm för turister med sina vita sandstränder, palmer och vattenfall – och ett tropiskt klimat med en jämn temperatur på 28 grader. Här bor en mångkulturellt mixad befolkning på 160.000 med en huvudstad med den märkliga stavningen Hagåtña.

Guam är ett turistparadis med vita stränder och tropiskt klimat. Foto: TT

Viktig utpost

Men Guam är framförallt USA:s viktigaste strategiska utpost i Stilla havet med två militärbaser för flottan och flygvapnet med omkring 6.000 anställda.

För första gången uttalade Nordkoreas ledning Kim Jong-Un nyligen ett hot om en robotattack där man namnger Guam som möjligt mål.

LÄS MER: Nordkorea hotar slå till mot amerikansk ö

Det var Nordkoreas svar på president Trumps hot att slå tillbaka med ”eld och raseri och med en styrka världen aldrig sett tidigare”.

Trumps hårda uttalande följde på de tester som Nordkorea gjort med interkontinentala robotar med möjlighet att nå amerikanskt territorium.

Nära från Nordkorea

Nordkorea säger sig nu ha långdistansrobotar med räckvidd att nå de 340 milen till Guam. Närmaste amerikanska territorium från Guam är Hawaii, 530 mil österut.

Guam har en egen lokal flagga men USA:s flagga är den officiella.

Guams strategiska läge med bara drygt tre timmars flygtid till Japan gör ön viktig för USA.

En tredjedel av ytan kontrolleras av militären. Guam fungerar som ett stort hangarfartyg för de amerikanska bombplanen. Här finns B52-plan, stridsflygplan, robotförsvarssystem, kärnvapenbestyckade ubåtar och en specialstyrka.

USA vill flytta tusentals soldater och militära resurser från basen i Okinawa.

Polynesier från början

Guam är bara fem mil långt och en dryg mil brett och tillhör ögruppen Marianerna i Mikronesien. Ursprungsbefolkningen är polynesier men ön tillhörde Spanien länge innan USA erövrade den 1898.

Efter attacken mot Pearl Harbour lyckades Japan ta över makten tills USA återtog Guam och den blev amerikanskt territorium.

LÄS MER:  Trumps ultimatum: ”Ni kommer mötas av eld och raseri”

Alla amerikaner

Alla invånare är nu amerikanska medborgare men de får bara rösta i primärval, inte presidentval, och de får välja en representant till kongressen.

Den sittande guvernören Eddie Calvo har försökt att lugna invånarna att det inte finns något aktuellt hot mot Guam.

Han säger sig ha fått försäkringar från Vita huset att USA kommer att försvara sig  – en attack mot Guam är en attack mot USA.

Guams guvernör Eddie Calvo försöker lugna befolkningen att det inte finns ett militärt hot mot ön. Foto: TT

Madeleine Bordallo, som är demokrat och Guams enda ledamot i den amerikanska kongressen, uppmanar president Trump att utforska varje möjlig väg att fredligt svara på Kim Jong-Uns hänsynslösa beteende för att undvika fortsatt eskalering av situationen.

Japansk soldat gömde sig

Ön hamnade i internationella mediers fokus när den japanske soldaten Yokoi Shoichi upptäcktes på ön Guam 1972. Han hade gömt sig i djungeln i en otillgänglig del av ön ända sedan andra världskriget – i 28 år.

Den japanske soldaten Yokoi Shoichi höll sig gömd på Guam i 28 år efter andra världskriget. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet