Kim Jong-Un och Donald Trump Foto: TT

Donald Trumps ultimatum till Nordkorea: ”Ni kommer mötas av eld och raseri”

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea har lyckats producera en kärnvapenstridsspets anpassad för landets raketer rapporterar den amerikanska tidningen Washington Post. Under tisdagskvällen bemötte USA:s president Donald Trump uppgifterna med ett ultimatum: ”De kommer mötas av eld och raseri och en kraft vars like världen aldrig tidigare skådat.”

Nordkorea har lyckats producera en kärnvapenstridsspets som passar landets raketer, det enligt en amerikansk underrättelserapport som tidningen Washington Post tagit del av. Det betyder att landet, om uppgifterna stämmer, tagit ett stort kliv mot att bli en fullfjädrad kärnvapennation.

LÄS MER: Uppgifter: USA stoppar amerikanska turister från att resa till Nordkorea

Uppgifterna härrör från det amerikanska militära underrättelseorganet Defence Intelligence Agency (DIA). Nordkorea förfogar nu över ett ett större antal kärnvapenbestyckade vapen än man tidigare trott, totalt rör det sig om ett 60-tal kärnvapen, skriver tidningen.

Trump svarar med ultimatum

Under tisdagen bemötte USA:s president Donald Trump uppgifterna i en kort pressträff som hölls på presidentens privata golfklubb i Bedminister, New Jersey:

– Nordkorea ska akta sig för att fortsätta hota USA. Fortsatta hot kommer att besvaras med eld och raseri av ett slag som världen aldrig tidigare skådat.

LÄS MER: Trump dömer ut Nordkoreas agerande: ”Något måste göras”

– Kim Jong-Uns hot överstiger alla normala gränser och de kommer som sagt bemötas med eld, raseri och en kraft vars like världen aldrig tidigare skådat tidigare, sa Donald Trump inför ett samlat pressuppbåd.

Nordkorea hotar tillbaka

Ett par timmar efter Trumps uttalande kom nya hot från Pyongyang, när man i ett tv-uttalande i den nordkoreanska statstelevisionen framförde att man ”allvarligt överväger” att slå till mot det amerikanska territoriet Guam, en ö i västra Stilla havet som lyder under USA.

LÄS MER: Nordkorea hotar slå till mot amerikanska ön Guam

En talesperson för den nordkoreanska militären säger enligt Reuters att en sådan operation skulle kunna inledas om USA visar några tecken på att fortsätta provocera landet.

Stillahavsön Guam är ett amerikanskt territorium. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet