Foto: TT

Uppgifter: USA stoppar amerikanska turister från att resa till Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

USA förbjuder amerikaner att resa till Nordkorea, rapporterar AP. Beslutet kommer som en följd av den amerikanske studenten Otto Warbiers död. Warmbier dömdes till 15 års straffarbete i Nordkorea, men släpptes efter drygt ett år och dog kort efter frisläppandet.

Under fredagen meddelade tjänstemän på USA:s utrikesdepartement att man kommer att införa en ”geografisk reserestriktion” för Nordkorea. Restriktionen kommer att göra det olagligt att ta sig in i landet med ett amerikanskt pass.

TV: Här är sista bilderna på Otto Warmbier i frihet

Tjänstemännen som nyhetsbyrån AP har varit kontakt med har inte rätt att göra några officiella uttalanden förrän förbudet offentliggörs, men bekräftar att ett inreseförbud kommer att införas 30 dagar efter att beslutet offentliggörs.

Resebyråer har blivit kontaktade

Resebyråerna Kyryo Tour och Young Pioneer Tours som anordnar resor till Nordkorea uppger att förbudet kommer att bli officiellt 27 juli, och att beslutet kommer verkställas 30 dagar senare, rapporterar BBC.

Det var den Kina-baserade resebyrån Young Pioneer Tours som tog den amerikanske studenten Otto Warmbier till Nordkorea. Otto Warmbier dömdes till 15 års straffarbete under sitt besök i landet, men släpptes i juni i år och dog kort därefter.

LÄS MER: Krönika: ”Myt om femte våningen blev Warmbiers död”

Stopp för amerikaner till Nordkorea

Young Pioneer Tours tog nyligen beslutet att de inte kommer tillåta amerikanska turister att resa med dem till Nordkorea.

”Vi har precis blivit informerade om att USA:s regering inte kommer tillåta amerikanska medborgare att resa till Nordkorea”, skrev resebyrån i ett uttalande under fredagen.

LÄS MER: Pappan: Min son har terroriserats av Nordkorea

Svenska ambassaden sköter kontakten

Enligt Rowan Beard, från Young Pioneer Tours, har resebyrån blivit kontaktad av den svenska ambassaden i landet som försöker ta reda på hur många amerikanska medborgare som befinner sig i Nordkorea.

Även en representant för Koryo Tours ska ha blivit kontaktad av den svenska ambassaden. Koryo Tours kommer att fortsätta att ta amerikanska turister till Nordkorea till ett förbud officiellt införs.

TV: Trump rasar mot Nordkorea över död student

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nordkoreafången Otto Warmbier

Mer i ämnet