Nya hot mot USA från Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

Hotet från USA:s president Donald Trump är ”fullständigt nonsens”, hävdar Nordkoreas militär.
Bara verklig handling kan fungera på Trump, heter det också i det upptrappade tonläget mellan länderna.

– Dialog är inte möjlig för en sådan kille, säger en nordkoreansk general tidigt på torsdagen, enligt landets statliga nyhetsbyrå KCNA.

Militären säger att man till mitten av augusti kommer att färdigställa planen för ett angrepp mot vatten runt Guam med fyra medeldistansrobotar, och därefter invänta order från ledaren Kim Jong-Un om den ska verkställas.

Robotarna skulle enligt planen passera över Shimane, Hiroshima och Koichi i Japan, enligt general Kim Rak Gyom, och landa nära Guam.

LÄS MER: Här är nyckelspelarna i Nordkoreakrisen

Mattis hotar

Japan säger att landet aldrig kan tillåta provokationer från Nordkorea.

Enligt Sydkoreas militär trotsar hoten Seoul och landets allians med USA, och nord kommer att möta ett ”hårt och strängt” svar om Guamplanerna sätts i verket.

Sydkorea har beredskap för att agera omedelbart, säger en talesperson, men i nuläget har man inte sett någon ovanlig åtgärd i norr.

LÄS MER: ”Omöjligt för någon att backa nu”

”Eld och raseri”

De första hoten om att Nordkorea överväger en robotattack mot amerikanska baser i Guam i Stilla havet kom ett dygn tidigare, bara några timmar efter Trumps besked att ytterligare hot från diktaturen kommer att mötas med ”eld och raseri”.

Trump följde senare upp med ett par Twitterinlägg om att USA:s kärnvapenarsenal är ”starkare och mer kraftfull än någonsin tidigare”. Förhoppningsvis behöver USA aldrig använda den, tillade han.

Även USA:s försvarsminister Jim Mattis kom med ett skarpt uttalande. Pyongyang måste ”upphöra med alla överväganden om handlingar som kommer att leda till slutet för regimen och undergången för dess folk”, sade Mattis i ett skriftligt uttalande.

LÄS MER: Nordkorea hotar slå till mot amerikansk ö

Rysk reaktion

USA:s utrikesminister Rex Tillerson försökte i sin tur dämpa rädslan för en militär konfrontation, och sade att han inte tror att det finns något omedelbart hot mot Guam.

De senaste turerna i ordkriget har väckt omfattande internationella reaktioner. Rysslands FN-ambassadör uppmanar till dialog och säger att en militär lösning inte är något alternativ.

– Vår starka önskan är att USA håller sig lugnt och avstår från att provocera fram handlingar som kan vara farliga, säger Vasilij Nebenzja.

Guam är en av USA:s tyngsta utposter i Stilla havet.

LÄS MER: Donald Trumps ultimatum till Nordkorea: ”Ni kommer mötas av eld och raseri”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nordkorea-krisen

Mer i ämnet