Steve överlevde raset i Miami: ”Mina närmaste grannar är borta”

Uppdaterad
Publicerad

I 20 år bodde Steve Rosenthal i Champlain Tower South, huset som rasade i Miami Beach förra veckan.

Nu har han förlorat allt. Allt förutom livet, som han bara var en hårsmån ifrån att förlora.

Det är strax före klockan två på natten när Steve Rosenthal, 72, hör den värsta smäll han hört, gånger hundra. Först tror han att det är en rejäl storm, därefter en jordbävning. Men det ska dröja flera minuter innan han inser vad som precis hänt i huset han bott i under 20 års tid.

– Jag öppnar dörren ut mot korridoren för att se vad som händer. Taket har kollapsat, det är betong överallt. Mina grannar skriker ”hjälp mig, hjälp mig ut!”, berättar Steve Rosenthal för SVT:s utsände.

Tacksam över att vara vid liv

Under en fasansfull timme är Steve Rosenthal fast i den del av Champlain Towers South som inte har rasat. I dag är han tacksam över att han är vid liv, medan sorgen efter grannar han lärt känna under lång tid hela tiden gör sig påmind.

– Det fanns människor jag umgåtts med vid poolen, i lobbyn, i hissen. Ett par var goda vänner till mig. Och mina närmaste grannar i lägenheten bredvid, fick jag precis veta, klarade sig inte. De var i lägenhet 704, jag var i 705.

Stämmer bostadsrättsföreningen

Vad som fick det 40 år gamla huset att rasa är ännu oklart, men Steve Rosenthal är först bland överlevarna att stämma bostadsrättsföreningen. Han säger att han blev rådgiven att göra det av sin advokat, för att ta vara på sina intressen.

– Jag har förlorat allt. Jag har ingenting. Bilen är borta, allt jag samlat på mig i lägenheten i 20 år. Allt jag har nu är mina t-shirtar, min ipad och min iPhone, det är allt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.