Att arbeta i de instabila rasmassorna är svårt i sig. Damm och brandrök gör det ännu besvärligare för räddningsarbetarna. Foto: Gerald Herbert/AP/TT/Reuters

Inga fler överlevande hittade – brand hindrar räddningsarbetet

Uppdaterad
Publicerad

En omfattande och svårsläckt brand härjar i rasmassorna efter den kollapsade byggnaden i Miami beach, vilket kraftigt försvårar räddningsarbetet. Inga fler överlevande har hittats i rasmassorna och över 150 människor saknas fortfarande.

Dödssiffran steg på måndagen till 11.

Antalet saknade människor efter rasolyckan uppgår fortfarande till över 150. Under måndagen steg dödsiffran till 11 personer.

Det stora problemet i räddningsarbetet är en kraftig brand i rasmassorna. Trots att man använt både skum och vatten har man inte lyckats släcka branden.

– Vi har stora svårigheter med branden. Det är extremt svårt att hitta brandkällan, säger borgmästaren i Miami-Dade County, Daniella Levine Cava.

Inga framsteg har gjorts i sök- och räddningsarbetet sedan fredagen och utsikterna att hitta överlevande krymper med tiden. Röken som ligger tät över området pekas ut som det största hindret för det arbetet.

Rapport pekade ut konstruktionsfel

Samtidigt har en utredning inletts för att utröna vad som orsakade att stora delar av höghuset rasade.

– Vi kommer att genomföra en fullödig utredning, säger borgmästaren Daniella Levine Cava.

Vad som fick delar av byggnaden att rasa är alltjämt oklart. Dokument som offentliggjordes på fredagen visar att fastighetsbolaget redan 2018 larmades om ”omfattande skador” på en betongpelare i byggnaden. Enligt ingenjörsrapporten krävdes omfattande reparationer, och man varnade också för att felaktig dränering riskerade att underminera betongen.

Reparationsarbeten för mångmiljonbelopp var precis på väg att påbörjas när katastrofen inträffade, uppger fastighetsbolaget enligt New York Times. Bolaget uppger sig inte ha varit medvetet om att skadorna var alarmerande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.