Se videon när pojken räddas ur rasmassorna. Foto: Reuters

Pojke räddas ur rasmassorna – minst 159 personer saknas efter huskollapsen

Uppdaterad
Publicerad

Bilder på hur en pojke dras ut och räddas ur rasmassorna inger hopp efter byggnadsraset i Miami Beach. Pojkens granne ska enligt CBS Miami ha varit först med att höra levnadstecken från pojken.

– Han sa snälla lämna mig inte, snälla lämna mig inte, säger grannen Nicholas Balboa.

Sökarbetet vid rasmassorna av den kollapsade byggnaden i Miami Beach i Florida i USA fortsätter. Tv-bilder visar hur räddningstjänsten räddar en 15-årig pojke ur rasmassorna.

Fyra personer har också hittats döda på platsen. En av dem är den 15-årige pojkens mamma, som ska ha dött kort efter att hon förts till sjukhus. Mammans familj gjort ett gemensamt uttalande där man tackar för det stöd man fått.

”Förlorar inte hoppet”

Hoppet att hitta överlevande efter att 55 av 135 lägenheter direkt drabbats av raset är inte borta. Räddningstjänsten har hört nämligen hört ljud. Visserligen inte röster, men någon typ av bankningar.

Och släktingar till de saknade vägrar ge upp hoppet.

– Bara gud kan rädda dem nu, men man förlorar inte hoppet. Jag tänker inte förlora hoppet, säger en släkting till en av de drabbade.

Utlyser nödläge

Nu utfärdar president Joe Biden en krisorder och säkerhetstjänsten kallas in för att koordinera katastrofhjälpen. Samtidigt utlyser delstaten Florida nödläge.

Minst fyra personer har hittats döda och omkring 159 personer saknas.

– Dagen går mot sitt slut, men räddningsarbetarnas dag gör det inte. De är så motiverade att fortsätta gräva fram människor ur massorna och kunna lämna över dem till de anhöriga, säger Daniella Levine Cava, borgmästare för Stormiami, Miami-Dade, på en presskonferens.

Flervåningshuset ska vara från 1980-talet och ha omkring 130 lägenheter enligt lokala medier. Minst 55 av lägenheterna är direkt drabbade av raset, enligt nyhetsbyrån AP. Surfsides borgmästare Charles W. Burkett har sagt att byggnadens tak höll på att renoveras, rapporterar CNN, men det är inte klart att om det har något med själva raset att göra.

Boende i närliggande byggnader har evakuerats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.