Den saudiske journalisten Jamal Khashoggi. Foto: AP/TT

Omvärlden kräver Saudiarabien på sanningen om Khashoggi

Uppdaterad
Publicerad

Den saudiske journalisten Jamal Khashoggis död på Saudiarabiens konsulat i Istanbul fortsätter att vara en nagel i ögat på regimen. Men Saudiarabien fortsätter att neka till att regeringen beställde mordet på honom. Samtidigt ökar pressen från omvärlden på att sanningen om journalistens död ska komma fram.

USA:s president Donald Trump har diskuterat fallet över telefon med den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan, och även med Frankrikes president Emmanuel Macron, enligt turkiska nyhetsbyråer och Vita huset.

”Erdogan och Trump kom överens om att alla detaljer kring Khashoggi-fallet måste klargöras”, skriver nyhetsbyrån Anatolia.

Tidigare under söndagen sade Erdogan att den ”osminkade sanningen” om journalisten kommer att avslöjas.

Nekade i två veckor

Den regeringskritiske journalisten Jamal Khashoggi dödades den 2 oktober på Saudiarabiens konsulat i Istanbul. Saudiarabien nekade i två veckor till att regeringen haft någonting att göra med hans försvinnande, men tvingades till slut medge att Khashoggi dog inne på konsulatet sedan Turkiet legat på i fallet.

– Den saudiska versionen av vad som hänt inne på konsulatet i Istanbul skiljer sig väldigt mycket från de uppgifterna från den turkiska polisutredningen, säger SVT:s Mellanösterkorrespondent Stina Blomgren.

Enligt en saudisk källa till nyhetsbyrån Reuters ströps Khashggi till döds. Hans kropp rullades in i en matta och överlämnades åt en lokal samarbetspartner.

Omvärlden kräver information

Flera länder, FN och EU kräver att få mer information om händelsen. Tyskland har tillfälligt stoppat sin vapenexport till Saudiarabien, enligt förbundskansler Angela Merkel.

Tysklands utrikesminister Peter Altmeier uppmanar andra EU-länder att också stoppa vapenexporten till Saudiarabien, så länge det är oklart hur Jamal Khashoggi dödats.

– För mig känns det viktigt att vi enas om en europeisk inställning, säger han.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau säger att regeringen kan tänka sig att avbryta försäljningen av bepansrade fordon till Saudiarabien. I reglerna för Kanadas vapenförsäljning finns bestämmelser om att det köpande landet inte får bryta mot mänskliga rättigheter.

– Om de inte lever upp till dessa klausuler kommer vi definitivt att ställa in kontraktet, säger Trudeau i tv-programmet Tout Le Monde En Parle.

Konsekvenserna slutar inte där

– Den saudiska börsen har fallit. En stor ekonomisk investeringskonferens som ska äga rum i saudiska huvudstaden Riyadh har fått avhopp av flera tunga namn, världsledare och flera internationella företag har ställt in sin medverkan, säger Blomgren.

Se mer från intervjun med Stina Blomgren i Morgonstudion ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.