Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg träffade Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu på torsdagen. Nästa vecka reser statsminister Ulf Kristersson (M) till Ankara. Foto: TT

Cavusoglu: Uppfyllelsen av avtalet viktigast

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Ulf Kristersson (M) besöker Turkiet på tisdag för att diskutera Sveriges Natoansökan, enligt Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu.

– Det som är viktigast är den konkreta uppfyllelsen, säger han om avtalet mellan Sverige, Finland och Turkiet.

Enligt utrikesminister Mevlüt Cavusoglu är Sveriges nya regering engagerad för att möta landets krav för en godkänd Natoansökan.

– Det som är viktigast är den konkreta uppfyllelsen, säger han om avtalet mellan Sverige, Finland och Turkiet.

Samtidigt kommer uppgifter om att det är osannlikt att Turkiet ger grönt ljus för Sverige i år. Anonyma källor med insyn i förhandlingarna uppger för nyhetsbyrån Bloomberg att det är osannolikt att Sveriges ansökan godkänns i år eller före det turkiska valet i juni nästa år.

Ulf Kristersson besöker Ankara på tisdag nästa vecka för samtal med Erdogan. Efter mötet hålls en gemensam presskonferens, enligt ett pressmeddelande från regeringskansliet.

Stoltenberg: Har levererat

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har träffat Cavusoglu, försvarsminister Hulusi Akar och andra representanter i Istanbul på torsdagen.

Enligt Stoltenberg är det tydligt att Finland och Sverige har levererat enligt överenskommelsen.

– Finland och Sverige har avsevärt ökat samverkan med Turkiet för att bekämpa terrorism, säger Stoltenberg.

”Dags att välkomna”

Natochefen nämner också nya svenska terrorlagar och släppta restriktioner för vapenförsäljning som exempel.

– Det är dags att välkomna Finland och Sverige som medlemmar av Nato, säger Stoltenberg.

På fredag väntar ett enskilt möte mellan Stoltenberg och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Naturligt blir att vidare diskutera Finlands och Sveriges Natoansökningar, som Turkiet fortsatt motsätter sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.