• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skara i Skara kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en byggnad i Folkets park med kraftigt rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sverige måste utvisa de Turkiet begärt för att få grönt ljus för sin Nato-ansökan. Det säger Turkiets Sverigeambassadör Yönet Can Tezel. Foto: SVT

Turkiets ambassadör: Sverige måste följa överenskommelsen

Uppdaterad
Publicerad

Sverige måste lämna ut de personer som Turkiet begär för att få grönt ljus för Nato-ansökan.

Det säger Turkiets Sverigeambassadör Yönet Can Tezel i SVT:s ”30 minuter”.

– Sverige måste lämna ut personer baserat på de bevis som ges, säger den turkiska ambassadören i programmet.

När Turkiets ambassadör i Sverige, Yönet Can Tezel, får frågan om Sverige kommer att bli medlem i Nato säger han att detta ”förhoppningsvis kommer att ske” men att det beror på Sveriges engagemang i frågan.

I juni slöt Sverige och Finland en skriftlig överenskommelse med Turkiet som ska bana väg för att Turkiet ska lyfta sitt veto i Natofrågan.

– Folk frågar mig: när kommer Turkiet att godkänna detta? Frågan är snarare – när kommer Sverige att uppfylla kraven? De är väldigt tydliga och kan inte tolkas på så många olika sätt, säger Yönet Can Tezel i programmet.

Trycker på utlämningar

Turkiets president Erdogan har flera gånger sagt att Sverige måste utlämna de personer som Turkiet menar är terrorister.

Ambassadören Yönet Can Tezel håller i ”30 minuter” fast vid den ståndpunkten. Han vill inte låsa sig vid ett visst antal personer.

– Sverige måste utlämna personer baserat på de bevis som ges, säger han och betonar att svenska myndigheter jobbar ärligt med frågan och att detta är det rätta för Sverige att göra.

Turkiet kan blocka

Paul Levin, föreståndare vid institutet för Turkietstudier, menar att ambassadörens uttalanden befäster Turkiets ursprungliga förhandlingsposition där man betonat vikten av utlämningar.

– Erdogan och Turkiet har trumfkort där det är upp till dem att ratificera eller inte ratificera den svenska ansökan. Det finns inget sätt att tvinga dem, det enda Sverige kan göra är att visa god vilja, säger han och fortsätter:

– Det är fullt möjligt att Turkiet inte kommer att röra på sig innan nästa års val.

Levin tror att Sverige kommer att trycka på den överenskommelse som Sverige, Finland och Turkiet slöt i juni.  

Där står det angivet att Sverige ska ta itu med Turkiets utvisningsbegäranden av terrormisstänkta ”snabbt och noggrant” i enlighet med internationella konventioner, men det finns inget som anger om Sverige förbinder sig att lämna ut personer.

Hela programmet sänds i kväll klockan 19.30 på SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.