Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statsminister Ulf Kristersson (M) och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Foto: TT

Stoltenberg: Finland blir medlem i Nato ”inom några dagar”

Uppdaterad
Publicerad

Finland blir formellt medlem i Nato inom några dagar, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på fredagen.

Samtliga 30 medlemsländer har nu ratificierat Finlands medlemskap och Finland kommer att upptas i Nato inom några dagar. Det säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på fredagen, uppger Reuters.

”Jag ser fram emot att få hissa Finlands flagga vid Natos högkvarter inom de närmaste dagarna”, skriver Jens Stoltenberg på Twitter.

Han säger också att han ser fram emot att välkomna Sverige som medlem så snart som möjligt.

Även statsminister Ulf Kristersson gratulerade Finland på fredagen:

– Vi gratulerar självklart Finland. Finland är nu i mål. Det här är bra för Finland, det är bra för vår gemensamma säkerhet. Det hade varit ännu bättre om vi kom in samtidigt, säger han på en presskonferens, enligt TT.

Då kan Sverige vara medlem i Nato

Det turkiska parlamentet röstade igenom beslutet att godkänna Finland som medlem under torsdagskvällen. Dagarna innan godkände även Ungern Finlands Natoansökan.

Trots att Sverige och Finland sökte medlemskap samtidigt förra sommaren, kommer Sverige att få vänta på sin tur. Detta eftersom Sverige inte har godkänts av vare sig Turkiet eller Ungern än. Bland annat hänvisar Ungern till att Sverige kritiserar landets rättsväsende.

 I en intervju med SVT:s Agenda för några veckor sedan sa Tobias Billström att han var ”helt övertygad” om att Sverige skulle bli Natomedlem till Natotoppmötet i juli. Senare har han ändrat sig och säger nu att han har ”stora förhoppningar” om att Sverige ska bli medlem i sommar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur illa är det för Sverige om Finland går före in i Nato? Det beror på hur lång eftersläpning Sverige får, säger professor Kjell Engelbrekt. Hör honom om tre möjliga scenarier om Sverige förblir ensam utanför. Foto: SVT/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.