Stoltenberg: ”Inga Natostyrkor till Ukraina”

Publicerad

Under onsdagen samlades Natoländerna i Bryssel för att diskutera Rysslands invasion av Ukraina. Återigen fastslog militäralliansen att man inte kommer att skicka styrkor till Ukraina, detta trots president Volodymyr Zelenskyjs vädjan om att stänga luftrummet över landet.

– Vi har ett ansvar att se till att den här konflikten inte eskalerar utanför Ukraina, sa Jens Stoltenberg under presskonferensen.

Jens Stoltenberg inledde med att ännu en gång deklarera Natos stöd för Ukraina samt fördöma Rysslands invasion av landet. Militäralliansen kommer fortsätta bidra med ekonomiskt och humanitärt stöd samt militära förnödenheter.

– Våra medlemsländer och partners har även tagit emot miljontals ukrainska flyktingar, säger Stoltenberg.

Kriget i Ukraina

Hundratusentals soldater inom Natoalliansen är enligt Stoltenberg i höjd beredskap. Man har gett militära befälhavare i uppdrag att utveckla säkerheten på flera militära områden, rymden och nätet inkluderat.

– Stora satsningar kräver stora investeringar. Natoländer ska investera minst 2 procent av sitt BNP på försvar, säger Stoltenberg.

Skickar inga styrkor

Nato har tidigare varit tydliga med att man inte kommer skicka väpnade styrkor till Ukraina, ett budskap Stoltenberg nu upprepade.

– Nato kommer inte att distribuera styrkor varken på plats eller i luftrummet över Ukraina. Vi har ett ansvar att se till att den här konflikten inte eskalerar utanför Ukraina, säger Stoltenberg.

Zelenskyjs vädjan

Under onsdagen talade Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj till den amerikanska kongressen. Han vädjade återigen om hjälp att stänga luftrummet över Ukraina. Men att Natos styrkor går in i Ukraina är för riskabelt, förklarar Stoltenberg.

– Vi ser död, förstörelse och mänskligt lidande i Ukraina. Men det här kan bli ännu värre om Nato agerar på ett sätt som förvandlar det här till ett fullfjädrat krig mellan Nato och Ryssland, säger Stoltenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet