Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg om hur eskalering mellan Nato och Ryssland ska undvikas. Foto: SVT

Stoltenbergs lösning: Så ska ett storkrig i Europa undvikas

Publicerad

Mer vapen till Ukraina och militär närvaro längs Natos gränser.

Det är Jens Stoltenbergs lösning för att förhindra att kriget i Ukraina eskalerar till ett storkrig som sprider sig i Europa.

– Minsta tvivel på Natos förmåga att försvara medlemsländerna kan leda till missförstånd i Moskva, säger han i SVT:s 30 minuter.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har flera gånger hävdat att det är helt avgörande för Europas säkerhet att Ukraina vinner kriget mot Ryssland.

Annars menar han att det finns en risk för ett storkrig mellan Nato och Ryssland i Europa.

– Då får vi se förstörelse, död och lidande i mycket större omfattning än det fruktansvärda vi ser i Ukraina, säger Jens Stoltenberg i 30 minuter.

Nato vill avvärja konflikt

Han menar att Nato har två uppgifter. Den ena är att förse Ukraina med tyngre och mer moderna vapen så att de kan försvara sig mot det ryska angreppet. Den andra handlar om en ökad militär närvaro från Natos sida i Baltikum och i Svarta havsregionen.

Syftet är enligt Stoltenberg inte att provocera Ryssland utan att avvärja en konflikt och bevara freden i Natos medlemsländer.

– Poängen med att avskräcka är inte att utkämpa krig, utan att förhindra det, säger Stoltenberg och fortsätter:

– Jag känner mig trygg med att den styrka Nato visar utplånar alla tvivel i Moskva om vår försvarsförmåga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.