Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jens Stoltenberg om svenska Natomedlemskapet: ”Jag är optimistisk” Foto: Heiko Junge / NTB

Stoltenberg: Sverige blir medlem i Nato i höst

Uppdaterad
Publicerad

Sverige blir medlem i Nato i höst. Det säger generalsekreterare Jens Stoltenberg när SVT möter honom för en intervju i Oslo.

– Jag är alltid väldigt försiktig med specifika datum, men jag är optimistisk, säger han.

Det var ett klart och tydligt svar från Turkiets president Recep Tayyip Erdogan när han efter mycket om och men godkände Sveriges Natoansökan på toppmötet i Villnius i början av juli.

Turkiska parlamentet

Men tiden efter har varit desto oklarare och ännu är Sverige inte en fullvärdig medlem i Nato. Beslutet måste fortfarande godkännas av både Turkiets och Ungerns parlament.

– Det var en enighet i Vilnius, så snart nationförsamlingen träffas kan de raticifera, säger Jens Stoltenberg.

Problemet är att Turkiets parlament har haft stängt under sommaren och Sverige har därför behövt vänta tills parlamentet öppnar igen, något som kan dröja till den 1 oktober.

Kan bli medlem i höst

Sommaren börjar dock rulla mot sitt slut och hösten närmar sig och med hösten kommer också Sveriges medlemskap att godkännas, det säger Jens Stoltenberg i en intervju med SVT.

Däremot är han försiktig med att säga ett specifikt datum men menar att han är optimistisk till att Sverige kommer bli fullvärdiga medlemmar av Nato-alliansen i någon gång under hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.