Foto: TT

Stoppade dokumentären ”Indiens dotter” sprids på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Dokumentären ”Indias dotter” om den uppmärksammade gruppvåldtäkten i Indien sprids nu på nätet, efter att filmen stoppats i indisk tv. Regissören kallar förbudet ”ett internationellt självmord”.

Den indiska kanalen NDTV förbjöds att i helgen visa den uppmärksammade brittiska filmen om en gängvåldtäkt i Dehli 2012, då en indisk, kvinnlig student dog av skadorna.

Sände protest

Men kanalen passade i stället på att sända en återhållen protest mot beslutet, som togs av en domstol, med stöd av regeringen. En hel timme, när Indiens dotter skulle ha visats, var skärmen tom. Tystnaden bröts bara av dämpade hjärtslag som ackompanjerade en textremsa: ”En våldtäkt var 20:e minut”.

Våldtäkter i Indien

– BJP (det hindunationalistiska partiet) borde ha tagit sig an filmen, översatt den till regionala språk och visat den över hela landet, säger den brittiske filmaren Leslee Udwin, enligt AFP.

Proteststorm

Dokumentären har redan väckt starka reaktioner, då en av gärningsmännen skyller dådet på offret. Fängslade Mukesh Sing säger bland annat ”bara 20 procent av alla flickor beter sig korrekt. De andra beter sig illa på barer och klubbar, och folk har rätt att lära dem en läxa”. Enligt ett domstolsbeslut kan kommentarerna elda på allmänhetens ilska. I stället har censuren utlöst en ny proteststorm i Indien.

– Många är oerhört upprörda för att man uppvisar sådana auktoritärt drag som rimmar illa med den indiska demokratin, säger Sten Widmalm, forskare i statsvetenskap vid Uppsala universitet.

Bland annat twittrar Tushar Gandhi, barnbarnsbarn till Mahatma Gandhi: ”Jag önskar att jag kunde skicka en tom tweet i solidaritet med NDTV:s protest”. Lyrikern Javed Akhtar välkomnade dokumentären med orden ”massvis av män i Indien har fått veta att de tänker som våldtäktsmän”.

Dokumentären sprids

Filmen sprids nu på nätet. Youtube har ombetts att ta bort länkarna till dokumentären, men nya konton fortsätter att ladda upp den. Många indier använder internet och sociala medier flitigt. Samtidigt blir frågor om etniska relationer som rör män och kvinnor, kast och religion ofta censurerade i medier, enligt Sten Widmalm.

– Och det finns en starkare vilja att censurera sedan Narendra Modi tillträdde, säger han.

Leslee Udwin tycker att förbudet mot dokumentären är ett ”internationellt självmord”. Men internationella protester betyder inte så mycket för hindunationalisterna, tror Sten Widmalm.

– Ju fler sådana reaktioner desto mer reagerar de konservativa krafterna med aversion.

Samtidigt har situationen i Indien förbättrats i spåren av våldtäktsprotesterna. Lagarna har skärpts och Modi uttalade sig så sent som i söndags för kvinnors rättigheter. Men lagstiftningen har begränsad makt, eftersom polisen är ineffektiv och korrupt.

– Det mest positiva är att det här har startat en medvetandeprocess i landet. Nu sprider det sig att det handlar om fruktansvärda brott, säger Sten Widmalm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldtäkter i Indien

Mer i ämnet