Demonstranter samlas på en flygplats i Hongkong. Foto: Vincent Yu / AP / TT

Stor demonstration på flygplats i Hongkong

Publicerad

Under fredagen demonstrerade hundratals Hongkongbor på flygplatsen i Hongkong, som är en av världens mest trafikerade. Även flera ur flygplatspersonalen anslöt sig, rapporterar The Guardian. Samtidigt förbjuder polisen lördagens planerade demonstrationer i Yuen Long.

Demonstranterna, som planerar att demonstrera i 11 timmar, kräver att regeringen uppmärksammar våldsamma attacker mot demonstranter i distriktet Yuen Long under förra helgen. Då attackerades en grupp svartklädda demonstranter av män i vita t-shirtar beväpnade med käppar och järnstänger.

Under fredagen fylldes flygplatsens ankomsthall av demonstranter, som sittandes på marken ropade ”Frisläpp Hongkong”. Demonstranterna höll upp skyltar som utformats för att efterlikna tull-anvisningar, och spelade upp ljudinspelningar som härmade säkerhetsgenomgången på flygplan.

”Var vänlig och ta på er era masker och svarta t-shirtar när ni ansluter till samlingen”, hördes bland annat.

"Inga upplopsmakare, bara tyranni" står det på en av skyltarna som hålls upp. Foto: Anthony Wallace / AFP / TT

Globalt motstånd

Att demonstrationerna hölls just på en flygplatsen var även ett försök att väcka internationell uppmärksamhet, för att uppmana andra länder att motsätta sig Hongkongs regering, skriver The Guardian.

Demonstranterna ska även ha gjort reklam för shoppingen i distriktet Yuen Long, där lördagens demonstrationer planeras hållas.

Förbjudes av säkerhetsskäl

Under torsdagen gick polisen i Hongkong ut med ett förbud mot de planerade demonstrationerna i Yuen Long, rapporterar HKFP. Anledningen är att man ser risker när det gäller allmänhetens säkerhet och ordning.

Max Chung, aktivisten som ansökte om tillstånd för demonstrationen, säger till HKFP att han kommer att överklaga beslutet. Han säger även att han kommer att promenera hela den planerade rutten själv.

– Det här är ingen protest, Jag bara berättar mina personliga planer för er. I nuläget kommer jag inte att uppmana andra att ansluta till min personliga promenad, säger han till HKFP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.