Stor nedstängning i Danmark – samtliga köpcentrum stängs

Uppdaterad
Publicerad

Köpcentrum och butiker i Danmark kommer att tvingas stänga, meddelar statsminister Mette Frederiksen (S). Från juldagen till den 3 januari kommer i praktiken hela handeln – förutom livsmedelshandel och apotek – att hållas stängd.

De nya påbuden tillkännagavs på en presskonferens sent på onsdagseftermiddagen och träder i kraft för alla köpcentrum redan på torsdagen, enligt tidningarnas uppgifter. Efter julafton uppges det växa och gälla hela detaljhandeln i landet, med undantag för livsmedelsbutiker och apotek.

– Vi har nu nått risknivå fyra i hela landet, konstaterade Mette Frederiksen.

Fram tills nu har risknivå fyra – vilket är den näst högsta risknivån, gällt i tre danska regioner.

– Vi sänker samhällsaktiviteten ytterligare. Därför inför vi ytterligare restriktioner nu, som ska gälla till efter nyår. Vi gör det för att vi ska fira jul och för att vi står inför januari och februari, som myndigheterna förväntar sig kan bli tuffast under pandemin.

”Danmark kommer i praktiken vara nedstängt”

Under onsdagen har utökade restriktioner redan trätt i kraft i hela Danmark, som bland annat innebär att restauranger och barer måste hålla stängt. På pressträffen bekräftades att alla köpcenter tvingas stänga på torsdagen och på måndag måste privata näringsidkare som exempelvis frisörer att bomma igen.

– Från fredag den 25 december till den 3 januari kommer Danmark i praktiken att vara nedstängt, slog Frederiksen fast.

Antalet smittade människor som lagts in på danska sjukhus har ökat snabbt de senaste dagarna. I Köpenhamnsregionen har alla icke-akuta behandlingar och operationer skjutits upp för att covidpatienter ska kunna prioriteras.

Rusning till butikerna

Efter beskedet rapporteras det från danska DR att det blivit rusning till butikerna. Flera köpcentrum har även förlängt sina öppettider till midnatt. Det finns också rapporter om långa bilköer in till delar av Köpenhamns centrum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.