Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna är lärare på den judiska skolan i Paris, och berättar hur hon är rädd att hitta hakkors på sin dörr när hon öppnar den på morgonen. Foto: Filip Huygens/SVT

Stor ökning av antisemitiska hatbrott i Europa

Uppdaterad
Publicerad

På många håll i Europa har antisemitiska hatbrott ökat explosionsartat sedan kriget mellan Israel och terrororganisationen Hamas startade.

I Frankrike meddelar inrikesminister Gérald Darmanin att 1 000 antisemitiska hatbrott registrerats sedan Hamas utförde sitt blodiga terrordåd mot israeler den 7 oktober. 486 personer har gripits för sådana brott, säger Darmanin till fransk tv enligt The Guardian.

Från flera europeiska länder kommer rapporter om ett ökat antal händelser med antisemitiska förtecken. Förra veckan utsattes en synagoga i Berlin för en brandbombsattack och Davidsstjärnor har klottrats på judars hem.

I London har polisen meddelat att antalet antisemitiska hatbrott ökat med hela 1 353 procent efter knappt två veckor av krig. I hela Storbritannien noteras en ökning med 651 procent.

Under Hamas massakrer dödades över 1 400 israeler och under Israels påföljande angrepp mot den Hamaskontrollerade Gazaremsan har tusentals människor dödats. Det är inte första gången en uppblossad konflikt mellan israeler och palestinier har lett till ökad antisemitism i andra länder.

Förbud mot demonstrationer

– Det har ju varit krig mellan Israel och Hamas på Gazaremsan flera gånger, men aldrig så omfattande som nu. Eftersom tidigare oroligheter har lett till den här återverkningen så tror jag att det finns risk att det kommer att bli ännu värre nu, säger Svante Lundgren, docent och religionsforskare vid Lunds universitet, till TT.

I Frankrike och Tyskland har propalestinska demonstrationer förbjudits eftersom man befarat att demonstrationerna skulle urarta till brott. Vid judiska skolor, synagogor och andra platser med judisk koppling i Europa har säkerheten stärkts de senaste veckorna.

I samband med en propalestinsk demonstration i London förra veckan greps två kvinnor som bar klistermärken med bilder på skärmflygare. Kvinnorna misstänks nu för terrorbrott eftersom vissa Hamas-terrorister använde skärmflygare under attacken, skriver Reuters.

SVT:s Europakorrespondent har träffat läraren Anna vars liv i Paris förändrats dramatiskt sedan Hamas anföll Israel för en månad sen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.