Enligt polisen inträffade händelsen på en yrkesskola i anslutning till köpcentret Herman, som ligger cirka fyra kilometer söder om Kuopio centrum. Foto: YLE

Stor polisinsats i skola i Finland – tio skadade

Uppdaterad
Publicerad

Tio personer har skadats och en person har dödats under ett våldsdåd på en yrkesskola i Kuopio i Finland. En elev ska ha ha attackerat dem med svärd i ett klassrum, enligt ögonvittnen.- En man med svärd högg en flicka i nacken och magen, säger ett ögonvittne till tidningen Keskisuomalainen.

Larmet kom vid 11.30-tiden svensk tid. En ung man hade då gått till attack med ett svärd på Savolax Yrkesskola i Kuopio i Finland.

En kvinna har dött och tio personer är skadade, varav två allvarligt. En av de skadade är den misstänkta gärningsmannen. En polis har också fått lindrigare skador, uppger polisen. Universitetssjukhuset i Kuopio uppger på kvällen för Svenska Yle att fyra av offren har kunnat lämna sjukhuset.

Polisen bekräftar att en man, som är finländsk medborgare och född 1994, attackerade elever och personal på skolan med ett svärd. Utöver svärdet ska mannen ha varit beväpnad med ett skjutvapen men det oklart om han använde det. Han ska även ha haft någon form av brandbomber som startade en mindre brand i byggnaden. Mannen sköts av polisen i samband med gripandet och vårdas nu på sjukhus.

Vittnen: Han attackerade läraren

Enligt uppgifter till finländska medier ska mannen ha kommit in i ett klassrum med en väska. En elev säger till Ilta-Lehti att mannen var en klasskamrat som skulle vara med på just den lektionen. Han var 15 minuter sen när han plötsligt kom in med en lång väska i handen, enligt eleven.

Från väskan ska han dragit ett svärd som han sedan högg läraren med. Elever ska då i panik ha kastat stolar på gärningmannen som senare gick till attack även mot eleverna, enligt vittnesuppgifter till Ilta-Lehti.

Enligt Savon Sanomat har två poliser, som var först på plats, försökt stoppa gärningsmannen. Han har då gått emot polisen med svärdet i handen – polisen har då avlossat två skott, enligt tidningen.

Polisen bekräftar att en kvinna har dött. Om hon var elev på skolan eller anställd vill polisen inte svara på.

– En man med svärd högg en flicka i nacke och mage, säger ett ögonvittne till Keskisuomalainen.

I tidningen Savon Sanomat berättar ögonvittnen även hur en lärare, som ska ha blivit skadad av svärdet, efter det hjälpt eleverna att ta sig ut ur skolan.

– Läraren kom in och skrek att alla ska ut snabbt, säger ett vittne.

Husrannsakan hos gärningsmannen

Savolax Yrkesskola har 600 elever. Där finns både vuxenutbildning och motsvarande svensk gymnasieutbildning. Skolan ligger i anslutning till köpcentret Herman, som ligger cirka fyra kilometer söder om Kuopio centrum. Även köpcentret utrymdes under dådet.

Under eftermiddagen har polisen genomsökt gärningsmannens bostad och där även hittat material för att tillverka brandbomber.

Mannen är misstänkt för försök till mord, samt flera andra våldsbrott och försök till våldsbrott, enligt Yle. Det är oklart om det fanns något motiv till dådet. Mannen ska förhöras av polisen efter att han har vårdats på sjukhuset.

Foto: Karta SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.