Det var under onsdagseftermiddagen som branden bröt ut i Torre del Espanol i nordöstra Katalonien, Spanien. Foto: AFP PHOTO/HANDOUT/UME/TT

Stor skogsbrand rasar i Spanien

Uppdaterad
Publicerad

Flera skogsbränder i spanska Katalonien rasar utom kontroll, trots att hundratals brandmän jobbat hela natten med att släcka dem.

Branden bröt ut i Torre del Espanol cirka 8 mil väster om staden Tarragona på onsdagseftermiddagen. På torsdagsförmiddagen hade den förstört mer än 5 500 hektar skog. ”Från att den bröt ut spred sig branden snabbt i nordöstlig riktning, driven av vinden”, skriver regionregeringen i ett uttalande.

Några kilometer från elden ligger kärnkraftverket Ascó vid floden Ebro men enligt myndigheterna är det inte hotat.

Branden sprider sig snabbt på grund av starka vindar och höga temperaturer. Över 40 personer har evakuerats från sina hem, men det finns inga uppgifter om att några ska ha dött eller skadats i branden.

Värsta på 20 år

Omkring 350 brandmän och 120 soldater kämpar mot lågorna. Samtidigt angriper 15 vattenbombningsflygplan tillsammans med helikoptrar elden från luften.

Räddningstjänsten i regionen säger att det kan sprida sig ytterligare på grund av värmeböljan i landet. I ett uttalande varnar regionregeringen för att elden kan komma att sluka 20 000 hektar. Branden är en av de mest omfattande i regionen på 20 år, skriver La Vanguardia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.