Tiotusentals demonstrerar i USA för hårdare vapenlagar

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals samlades i demonstrationer och protester runt om i USA under lördagen för att höja sina röster mot skjutvapenvåldet.

“Nog är nog”, det är orden som Facebookgruppen “March for our lives” använde sig av i ett inlägg för att marknadsföra lördagens protestmarsch i Washington. Runt om i landet organiserades liknande protester på uppskattningsvis 300 platser mot det eskalerande våldet.  

Anledningen till demonstrationerna är den senaste tidens masskjutningar. I Uvalde i Texas dödades 19 skolbarn och två lärare och endast tio dagar dessförinnan sköt en man tio svarta personer på en stormarknad i Buffalo.  

“Skolan borde inte vara en krigszon” och “Tankar och böner är inte skottsäkra” är några av slagorden som stod skrivna på plakaten i folkmassan.  

– Jag talar som en borgmästare, en mamma och jag talar för miljontals amerikaner som kräver att kongressens ska göra sitt jobb. Deras jobb är att skydda oss och skydda våra barn mot skjutvapenvåldet, sade borgmästare Muriel Bowser i Washington.

Biden stöttar

Även president Joe Biden uttryckte sitt stöd för organisationen. 

“I dag kommer unga människor runt om i landet återigen marschera för att uppmana kongressen att driva igenom hårdare vapenlagar, vilket en majoritet av den amerikanska befolkningen ställer sig bakom. Jag stödjer dem genom att upprepa det jag redan sagt till kongressen: Gör någonting”, skrev han på Twitter.

Demonstrationerna anordnas fyra år efter att organisationen “March for our lives” höll i ett enormt protestmöte i Washington efter Parklandskjutningen som dödade 17 personer i en högstadieskola. “Aldrig igen” var ledorden då. Men bara i år har 250 masskjutningar inträffat i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.