Stora ord vid fredsmöte om Mali

Uppdaterad
Publicerad

Tre parter i konflikten i Mali har enats om att respektera ”den nationella enheten”. De förhandlar nu om de konflikter som lett till att landet i praktiken är tudelat.

Malis regering förhandlar med två gerillagrupper: islamiströrelsen Ansar al-Din och den tuaregiska befrielserörelsen MNLA.

Enligt rapporter från de fredssamtal som inleddes i Burkina Faso på tisdagen har de inte bara kommit överens om att Malis ”territoriella integritet” ska respekteras. De har också tagit avstånd från extremism och terrorism, enligt ett uttalande från mötet.

Statskupp i Mali

Ansar al-Din är en av de grupper som kontrollerar norra Mali. Där opererar ytterligare två militanta rörelser: Aqim, som till stor del består av tillresta jihadister från andra länder, och Mujao, som uppfattas som förespråkare av sharialagar.

Flera av grupperna anses ha kopplingar till al-Qaida.

Afrikanska unionen har uppmanat FN att ge klartecken till en internationell fredsinsats. Den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas har deklarerat sin beredskap att sända en styrka på 3 300 man. Ett beslut i FN väntas om någon månad.

Ett militärt ingripande skulle, om samtalen i Burkina Faso går bra, riktas mot Aqim och Mujao.

I det kaos som råder i Mali hålls flera utlänningar som gisslan, bland dem en svensk turist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Statskupp i Mali

Mer i ämnet