Malis premiärminister Cheick Modibo Diarra avgår Foto: Scanpix

Ny premiärminister i Mali

Publicerad

Malis premiärminister Cheick Modibo Diarra meddelade tidigt på tisdagsmorgonen att han avgår tillsammans med hela sin regering. Django Sissoko har utnämnts till ny premiärminister i Mali, rapporterar AFP.

Diarra greps av soldater sent under måndagskvällen då han försökte lämna landet.

– Jag, Cheick Modibo Diarra, avgår härmed tillsammans med hela min regering, sade en till synes nervös Diarra i ett uttalande som sändes i statlig tv tidigt på tisdagsmorgonen, rapporterar Reuters.

Greps på måndagskvällen

Säkerhetsstyrkor grep Diarra sent på måndagen när han försökte lämna landet och resa till Frankrike, uppgav en militärtalesman.

– Han ville lämna landet efter att ha ställt till problem, sade Bakary Mariko, talesperson för den grupp militärer som tog makten i en kupp i mars.

-Landet är i kris, men han blockerade institutionerna, säger Mariko, som hävdar att det inte är fråga om en ny kupp.

Diarra har förts till militärens högkvarter i Kati och en ny premiärminister kommer snart att utses, meddelar Mariko.

Försvårar stabilisering

Gripandet av Diarra, och hans efterföljande avgång, riskerar att ytterligare komplicera den kaosartade situationen i Mali och försvåra möjligheterna att stabilisera landet.

Diarra utsågs i april till att försöka återupprätta ordningen i landet efter militärkuppen mot president Amadou Toumani Touré, men kuppledaren kapten Amadou Sanogo har konstant anklagats för att blanda sig politiken.

Växande motsättningar

De senaste veckorna har motsättningarna mellan militären och Diarra ökat. Förra helgen organiserade den nu avsatte premiärministern en demonstration till stöd för FN-resolutionen om ett utländskt militärt ingripande i den del av norra Mali som tagits över av beväpnade grupper.

Några av Malis politiker är positiva till en utländsk militär intervention, medan militären har sagt att den kan driva ut ockupanterna på egen hand.

EU, som beslutat sig för att skicka en styrka för att utbilda Malis armé, begär att en ny premiärminister och regering som alla sidor kan acceptera utses snabbt.

EU:s utrikeschef Catherine Ashton uppmanar liksom Frankrike militären att sluta blanda sig i politiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Statskupp i Mali

Mer i ämnet