Demonstranter byggde barriakder på Khartoums gator på lördagen. Säkerhetsstyrkor slog tillbaka protesterna med tårgas och ska ha skjutit ihjäl flera demonstranter. Foto: AFP/TT

Stora protester i Sudan – flera demonstranter ska ha dödats

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen ska sex demonstranter ha skjutits ihjäl i Sudan i samband med protester mot landets militärstyre. Samtidigt har Al-Jazeeras lokala byråchef gripits av sudansk polis.

I slutet av oktober grep militären makten i Sudan, där en övergång till ett demokratiskt styrelseskick pågått sedan en tid tillbaka.

Sedan dess har omfattande protester pågått i landet. Vid flera tillfällen har militären använt våld för att kväsa protesterna och flera demonstranter har dödats.

På lördagen ska säkerhetsstyrkor ha skjutit ihjäl sex personer vid en demonstration i huvudstaden Khartoum, rapporterar nyhetsbyrån AP. Det finns också uppgifter om ett 30-tal skadade. Sudanesisk polis förnekar dock att man ska ha skjutit mot demonstranter.

Tv-chef gripen

Enligt tv-kanalen Al-Jazeera, som har en filial i landet, har den lokala byråchefen al-Musallami al-Kabbashi frihetsberövats av sudanesisk polis. Han ska ha gripits i sitt hem på söndagen, men omständigheterna kring gripandet är oklara.

Sedan tidigare har militärstyret stängt ner internet i större delen av landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.