Hundratusentals människor på väg ut på Washingtons gator. Foto: TT

Stora protester mot Trump väntas runt om i världen

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter att Donald Trump valdes in som USA:s 45:e president, planeras protestmarcher och motdemonstrationer världen över. I exempelvis Stockholm samlades kvinnogrupper och fredsaktivister under dagen. Samtidigt är hundratusentals människor nu på väg ut på Washingtons gator för att kräva rättvisa för alla i det USA som nu styrs av Donald Trump.

Redan under fredagens installationsceremoni av av den nye presidenten var det oroligt på gatorna i Washington då demonstranter och polis drabbade samman och ett par hundra omhändertogs. Och i dag väntas hundratusentals personer delta i demonstrationer i staden. På lördagen räknade arrangörerna med att så många som 500.000 skulle sluta upp, skriver AP.

Tunnelbanan i Washington rapporterar att fram till klockan 11, lokal tid, hade det gjorts 275 000 resor i tunnelbanan, vilket kan jämföras med 193.000 resor för samma period dagen innan, då människor samlades för installationen av Donald Trump som president, enligt Reuters.

Initiativen till protestmarscher har spridit sig runt om i världen och demonstrationer väntas i under lördagen. Framförallt är det den så kallade ”Women's march” som arrangerat marscher i 160 städer i Europa.

Totalt väntas ungefär 600 demonstrationer under parollen Women's March runtom i världen. Men den största blir givetvis i USA:s huvudstad.

”Kamratskap och gemenskap”

En av dem som ska marschera i Washington är tv-arbetaren Stephanie Albrycht Wong från Los Angeles. Hon känner sig laddad inför marschen och berättar att hon har flugit till Washington tillsammans med några vänner. På planet fanns även fler kvinnor som skulle demonstrera.

– Det finns en känsla av kamratskap och gemenskap, säger 36-åriga Wong till TT.

Anledning till att hon flyger fem timmar till en demonstration är att det senaste valet, enligt henne, är speciellt.

– Jag känner rädsla beroende på vad vi har sett under kampanjen. Att vi får en president som är okvalificerad och som kan vara skadlig för de diplomatiska kontakterna med andra länder.

Hon – som berättar att hon sympatiserar med Demokraterna – är också rädd för den konkreta politik som kan komma med Trump, bland annat vad gäller miljö- och sjukvårdsfrågor. Till exempel att Trump skulle kunna ta bort den sjukvårdsreform som kallas Obamacare, som hon själv är beroende av.

– Jag har astma och jag skulle inte kunna få en sjukvårdsförsäkring på något annat sätt.

Kritiserad kvinnosyn

Republikanen Trump har kritiserats för sin kvinnosyn, och anklagas för allt från sexuella övergrepp till sexistiska kommentarer. Det har fått många, i synnerhet kvinnor, att känna tvivel inför att den nytillträdde presidenten verkligen kommer att föra en inkluderande politik för alla.

Arrangörerna i Washington understryker att det inte handlar om att uttryckligen protestera mot Trump utan snarare om att gå samman för att kräva rättvisa.

En av de största systermarscherna hålls i New York, där demonstranterna samlas vid Dag Hammarskjölds plats i närheten av FN för att sedan tåga mot Trump Tower.

-Jag är oroad för vad som väntar. Det här är en påminnelse till våra folkvalda politiker om att vi måste arbeta tillsammans för att uppnå lika rättigheter för alla, säger den 55-åriga volontären Sue Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.