SVT:s Mellanösternkorrespondent Stefan Åsberg och fotograf Marco Nilson på plats i Bagdad inför det irakiska valet. Foto: SVT

Stora spänningar i Bagdad inför historiskt val

Uppdaterad
Publicerad

Det har målats upp som ett särskilt viktigt val i ett land där folket behöver något att samlas kring efter år av konflikter. SVT:s Stefan Åsberg och fotograf Marco Nilson är på plats i Iraks huvudstad Bagdad för att bevaka valet.

– Det finns en tydlig hotbild mot vallokalerna. IS har sagt att de kommer utföra dåd, säger Stefan Åsberg.

På lördag går irakierna till val, i vad som är det första valet sedan Islamiska staten, IS, tog över delar av landet 2014.

Det är ett splittrat land med stora religiösa och etniska spänningar med IS i centrum, något som gör lördagens val ännu viktigare. SVT:s Mellanösternkorrespondent Stefan Åsberg berättar om spänningar och oroligheter.

– Det är ganska spänd stämning och ett stort polis- och militärpådrag. Det är många vägspärrar, eftersom det finns en tydlig hotbild mot vallokalerna. IS har sagt att de kommer utföra dåd.

Svårt för många att delta

Har det varit oroligt nu dagarna innan? 

– Egentligen inte, vad vi har tagit del av. Det var protester i Mosul när vi var där. De ville skjuta fram valet eftersom de inte tyckte att de hade möjlighet att rösta på ett rättvist sätt. Framförallt i den sunnimuslimska regionen är många på flykt och befinner sig i flyktingläger, så de har väldigt svårt att rösta i det här valet. Det är också första gången man genomför ett val på elektronisk väg, vilket säkert kommer skapa en del problem.  

Hur kommer ni att bevaka valet?

– Vi kommer att vara på några vallokaler i centrala Bagdad som vi vet är säkra och som har en ganska bred väljargrupp som kommer att rösta. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.