Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt (till vänster) anklagar den ryska underrättelsetjänsten GRU (arkivfoto från dess högkvarter till höger) för att ligga bakom flera stora cyberattacker. Foto: TT

Storbritannien anklagar Ryssland för cyberattacker: GRU bär ansvaret

Uppdaterad
Publicerad

Storbritannien kommer nu med nya hårda anklagelser mot Ryssland gällande cyberattacker. Det är underrättelsetjänsten GRU som sannolikt ligger bakom några av de senaste årens mest uppmärksammade globala attacker, menar den brittiske utrikesministern Jeremy Hunt.

I riktade cyberattacker har den ryska staten, genom underrättelsetjänsten GRU, de senaste åren ägnat sig åt att aktivt försöka underminera länder och institutioner i västvärlden.

Den uppfattningen har Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt, som nu pekar ut GRU som ansvarigt för några av de senaste årens mest uppmärksammade globala cyberattacker.

”Utan hänsyn till internationell rätt”

Storbritanniens nationella cybersäkerhetsmyndighet, NCSC, menar att allt från politiska institutioner såväl som företag, media och idrottsorganisationer runt om i världen har drabbats av attackerna.

– Detta beteende visar deras vilja att verka utan hänsyn till internationell rätt eller etablerade normer och att göra det med en känsla av straffrihet och utan konsekvenser”, säger den brittiske utrikesministern Jeremy Hunt i ett uttalande.

GRU har genom nätverk av hackare till exempel utfört ransomewareattacken ”BadRabbit” 2017, där bland annat Ukrainas transportministerium och nyhetsbyrån Interfax drabbades, menar Hunt.

Det är även GRU som, enligt Storbritannien, ska lastas för cyberattackerna mot antidopningsbyrån Wada år 2017 och mot Demokratiska partiet i USA år 2016.

”hänsynslöst och urskillningslöst”

Misstankar har tidigare, från olika håll och i olika sammanhang, riktats mot Ryssland när det kommer till större globala cyberattacker. Flera ökända hackergrupper, så som Fancy Bear, Sofacy och Pawnstorm, pekas nu återigen ut. Detta är första gången som Storbritannien pekar specifikt mot den ryska myndigheten GRU som ansvarigt, rapporterar BBC.

– GRU: s agerande är hänsynslöst och urskillningslöst. De försöker undergräva och störa val i andra länder, säger Jeremy Hunt i sitt uttalande.

– Vårt budskap är klart: tillsammans med våra allierade kommer vi att avslöja och reagera på GRU:s försök att undergräva den internationella stabiliteten”, säger Hunt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer