Foto: TT (Arkivfoto)

Nya brittiska anklagelser mot Ryssland i fallet Skripal

Uppdaterad
Publicerad

Brittiska regeringen har presenterat nya uppgifter till stöd för sina anklagelser mot Ryssland i förgiftningen av en före detta rysk dubbelagent. Ryssland beskrivs som det enda land med tekniska möjligheter, praktisk erfarenhet och motiv att döda Sergej Skripal.

När den tidigare ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julija för en dryg månad sedan förgiftades så fick det misstänkta mordförsöket effekter långt utanför brittiska Salisbury.

Mordförsöket, enligt brittiska uppgifter genom gift på ett dörrhandtag, har utlöst ett diplomatiskt gräl på högsta nivå. Det med hårda tongångar och utkastade diplomater från båda Ryssland och Storbritannien med allierade.

Men Storbritannien upprepar nu på nytt sina anklagelser mot Ryssland, och presenterar nya uppgifter.

Medel, kunskap och motiv

Anklagelserna kommer i ett brev från den brittiske nationelle säkerhetsrådgivaren Mark Sedwill till Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, datummärkt den 13 april. Dokumentet har laddats upp på nätet av brittiska tidningen The Guardian, men innehållet har även omrapporterats av andra brittiska medier.

Där uppger den brittiska regeringen bland annat att Ryssland fortsatt producera gifter av den utpekade ”Novichok”-typen även efter Sovjetunionens fall, att Ryssland historiskt har övat på förgiftning via dörrhandtag, och att Ryssland har haft starka skäl att vilja döda sin tidigare agent.

Ingen ”rimlig” annan förklaring

Som stöd för att Ryssland kan ha velat döda medlemmar av Skripal-familjen säger Mark Sedwill att hackare knutna till rysk underrättelsetjänst haft Julija Skripals e-post som måltavla ända sedan 2013.

”Vi fortsätter därför att anse att vara Ryssland har tekniska medlen, praktiska erfarenheten och motiv för attacken mot Skripalarna och att det är mycket sannolikt att ryska staten bär ansvar”, skriver Sedwill mot slutet på brevet.

”Det finns ingen rimlig alternativ förklaring”.

OPCW stödde britterna

Ryssland är av en annan åsikt och har kategoriskt avfärdat alla anklagelser.

OPCW, ett internationellt organ för kontroll av kemvapen, gick i torsdags ut med resultaten av sin analys av det använda giftet. OPCW nämner inte Novichok-gift vid namn, men säger att deras tester ”bekräftar Storbritanniens analyser vad gäller identiteten på den giftiga kemikalie som används i Salisbury”.

Även efter det beskedet slog den ryska sidan tillbaka.

– Det finns ingen grund att tro annat än att detta är en fortsättning på de osofistikerade provokationerna mot Ryssland från säkerhetstjänsterna i Storbritannien, sade ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zacharova.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet