• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Borås kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet i centrala Borås med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

OPCW bekräftar nu att det verkligen var en form av nervgiftet novitjok Foto: AFP/TT

Kemvapenexperter bekräftar nervgift

Uppdaterad
Publicerad

Det var en form av nervgift som användes vid mordförsöket mot Sergej Skripal i början av mars. Det konstaterar en oberoende organisation i dag.

Fyra olika laboratorier kopplade till den oberoende kemvapenövervakaren OPCW bekräftar nu att det verkligen var en form av nervgift som förgiftade den före detta ryske dubbelagenten Sergej Skripal. Det uppger flera nyhetsbyråer på torsdagen.

Proverna analyserade

Slutsatsen kommer efter att OPCW på den brittiska regeringens uppdrag analyserat de prover som organisationen tagit på plats i Salisbury, där mordförsöket skedde för drygt en månad sedan. Man namnger inte exakt vilket gift som använts men konstaterar att det var ”mycket rent”, vilket kan ses som stöd för brittiska påståenden att en stat måste varit inblandad.

Tar ej ställning i skuldfrågan

Organisationen, som arbetar för ett totalförbud mot kemiska vapen, kommer dock inte med några teorier om vem eller vilka som kan ha planerat och utfört attacken, bara att det var en form av nervgift som användes när Skripal, hans dotter samt en brittisk poliskonstapel skadades svårt.

OPCW kommer att diskutera resultaten ytterligare vid ett möte nästa vecka, skriver Reuters.

Dottern Julia Skripal skrevs nyligen ut från sjukhuset där hon vårdats och har förts till en säker plats. Även fadern sägs vara på väg att tillfriskna.

Diplomatisk kris

Brittiska myndigheter anklagar Ryssland för att ligga bakom mordförsöken, något som Moskva bestämt förnekar. Anklagelserna har orsakat en djup diplomatisk kris mellan Ryssland och Väst, som bland annat resulterat i att diplomater från ett stort antal länder utvisats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet