Det var för drygt en månad sen som Sergej Skripal och hans dotter förgiftades i Salisbury Foto: TT/AFP

Sergej Skripal på bättringsvägen

Uppdaterad
Publicerad

Drygt en månad efter nervgiftsattacken i Salisbury är nu före detta spionen Sergej Skripal på bättringsvägen och hans tillstånd är inte längre kritiskt. Skripal har svarat bra på behandlingen och hans tillstånd förbättras snabbt, säger Christine Blanshard, medicinsk chef vid sjukhuset i Salisbury i ett uttalande.

Sergej Skripal och hans dotter Julia hittades medvetslösa på en parkbänk i centrala Salisbury den 4 mars. De hade blivit utsatta för en nervgiftsattack. Bådas tillstånd var kritiskt och de hölls nedsövda som en del av behandlingen.

På fredagen meddelade sjukhuset i Salisbury att Sergej Skripals tillstånd inte längre är kritiskt. Skripal har svarat bra på behandlingen och han förbättras snabbt, skriver Christine Blanshard, medicinisk chef, i ett uttalande.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Julia Skripal vaknade upp i förra veckan. I ett uttalande i går skrev hon hur hela situationen känns förvirrande och att hon blir starkare för varje dag.

Ordkrig mellan Storbritannien och Ryssland

Storbritanniens ståndpunkt har varit att det är Ryssland som ligger bakom nervgiftsattacken, något Ryssland har förnekat åter och åter igen. Ordkriget mellan de båda länderna har trappats upp och lett till en diplomatisk konflikt mellan Ryssland och länder i väst.

Nervgiftet novitjok

De prover som togs i Salisbury visar spår av nervgiftet novitjok, ett gift utvecklat i dåvarande Sovjetunionen. Den brittiska militärens försvarslaboratorium har dock inte kunnat fastställa exakt var det aktuella giftet framställts.

Nervgiftsattacken i Salisbury

hjälpte dem har vårdats på sjukhus, men har nu fått åka hem.

Storbritanniens premiärminister Theresa May har sagt att prover från platsen visar spår från ett nervgift av en sort som utvecklades i Sovjetunionen. Hon anklagar Ryssland för attacken, som nekar.

Sergej Skripal var tidigare överste i den ryska militära underrättelsetjänsten men dömdes till fängelse 2006 för att ha sålt hemliga uppgifter till Storbritannien. 2010 lämnades han ut till Storbritannien i en utväxling mot tio ryska spioner som gripits i USA.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet