Den 4 mars påträffades Julia Skipal allvarligt skadad på en parkbänk i den lilla brittiska staden Salisbury. Foto: TT

Julia Skripals första ord efter nervgiftsattacken i Salisbury

Uppdaterad
Publicerad

För första gången sedan nervgiftsattacken i brittiska Salisbury uttalar sig nu den ryske dubbelagentens dotter, Julia Skripal. I ett uttalande tackar hon sjukhuspersonal och uttrycker viss glädje, men ligger i övrigt lågt vad gäller tankar om vad som hänt.
– Jag är säker på att ni har förståelse för att hela denna händelse är något förvirrad, säger Julia Skripal i uttalandet.

Det har nu gått över en vecka sedan Julia Skripal, 33, vaknade upp. Detta efter den nervgiftsattack som hon och hennes far, den tidigare spionen Sergej Skripal, 66 år, utsattes för i den brittiska staden Salisbury den 4 mars.

Båda två skadades och har legat nedsövda sedan händelsen där de båda bedömdes vara allvarligt skadade. Ex-spionen är fortfarande allvarligt skadad, men läget bedöms som stabilt.

”Denna händelse är något förvirrande”

– Jag vaknade upp för över en vecka sedan och är glad att säga att min styrka växer för varje dag. Jag är tacksam för intresset för mig och för de många hälsningar och lyckönskningar jag har mottagit, skriver Julia Skripal i ett uttalande som Scotland Yard publicerade under torsdagseftermiddagen.

Hon säger sig vidare vara tacksam, i synnerhet gentemot de personer i Salisbury som snabbt var på plats när hon och hennes pappa var hjälplösa.

– Jag är säker på att ni har förståelse för att hela denna händelse är något förvirrande, och jag hoppas att ni respekterar mitt och min familjs privatliv, skriver Julia Skripal i uttalandet.

Påstås ha pratat med kusin

Samtidigt publicerar statliga ryska tv-kanalen Rossija 1 i dag vad som påstås vara ett samtal mellan Julia Skripal och hennes kusin, Viktoria.

– Allt är okej. Han (hennes pappa, reds. anm.) vilar nu, han sover. Hälsan är bra, det är inga obotliga saker. Jag kommer att bli utskriven snart. Allt är okej, säger den röst som påstås vara Julia Skripal, i det samtal som påstås ha ägt rum under torsdagsmorgonen, rapporterar BBC.

Programledarna till det tv-program, i vilket telefonsamtalet sändes, ska också ha meddelat att man inte kunnat fastställa att det verkligen rör sig om ett samtal mellan Julia och Viktoria Skripal.

Storbritannien står sedan en månad tillbaka fast vid sin uppfattning om att det är Ryssland som ligger bakom vad man betraktar som ett mordförsök på en ex-spion på brittisk mark. De har fått stöd från stora delar av västvärlden, där många länder i solidaritet med britterna i frågan beslutat att utvisa ryska diplomater.

”Kommer tillbaka till Moskva”

Enligt Ryssland är detta nonsens. Man har återkommande sagt att Ryssland inte har något med händelsen att göra, och den senaste tiden har ordkriget trappats upp ytterligare. Tidigare den här veckan sade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov att västländerna ”ägnar sig åt barnlekar”.

Rysslands ambassadör i Storbritannien, Alexander Jakovenko, sade vid en pressträff på torsdagen att han är glad över nyheten om att Julia Skripal nu vaknat upp, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

– Jag hoppas att också Sergej Skripal kommer att återhämta sig. Jag är ganska säker på att Julia en dag kommer tillbaka till Moskva, sade Jakovenko vid en pressträff.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nervgiftsattackerna i Storbritannien

Mer i ämnet