Festivalbesökare på Glastonbury – de unga britterna kan bli avgörande när Storbritannien går till val i frågan om medlemsskapet i EU. Foto: Ronald Verhoeven / SVT

Storbritanniens unga kan avgöra valet – om de går till valurnorna

Uppdaterad
Publicerad

Den här gången kan det mycket väl bli de unga britterna som avgör folkomröstningen om Storbritanniens framtid i EU. Men väljare som SVT Nyheter träffar på musikfestivalen i Glastonbury säger att valet är svårt. Anledningen: kampanjerna består för mycket av förutsägelser och för lite fakta.

Festivalen i Glastonbury är den största i världen av sitt slag. Förutom musik så är det dans, teater, cirkus och många andra konstformer som lockar omkring 175.000 besökare på de öppna fälten. Trots att de allra flesta är röstberättigade har de inte ens registrerat sig för att rösta.

– Jag tänkte förstås göra det, säger Harriet och fnittrar, men jag fattade inte at det var så bråttom.

Brexit

Att valet är i morgon hade hon ingen aning säger hon först. Men sedan lägger hon till att hon nog kanske egentligen inte riktigt orkar bry sig.

– Nu ska vi festa, säger väninnan Sara och så vinkar de och traskar iväg över de leriga fälten utanför det stora festivalområdet.

Många unga soffliggare

De unga britter som vi möter i Glastonbury är på intet sätt ovanliga. I parlamentsvalet för ett år sedan röstade knappt hälften av de röstberättigade britterna i åldern 18-24 år och det är deras röster de båda sidorna slåss om.

I opinionsmätningar innan valet så ser de ut som de unga, om de orkar registrera sig och gå och rösta, i stor utsträckning skulle rösta för stanna. Opinionsinstitutet ”Opinions” undersökning visar att bara knappt en fjärdedel av de tillfrågade skulle rösta för ett brittiskt utträde ur EU.

Förutsägelser, inte fakta

Utanför entrén till festivalområdet träffar vi Frans som till vardags är byggarbetare. Han har tagit sig till festivalen med ett gäng vänner från London.

De har inte gjort annat än diskutera ett framtida EU-medlemskap säger han.  Han tycker att det är svårt att reda ut argumenten för allt bygger på förutsägelser om framtiden. Fakta är en bristvara och felaktigheterna många.

– Jag har gjort en hel del research och igår poströstade jag för att stanna. Jag tycker att lämna-sidans argument är rasistiska och en hopslagning av skrämselpropaganda och rena felaktigheter, säger Frans.  

Enligt honom är det inte konstigt att många unga väljer bort att rösta då det är ligget så mycket ansvar på individerna själva att göra research och bilda sig en uppfattning. Det är det många som helt enkelt skiter i.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet