Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är nöjd med resultatet i valet. Foto: Evgeniy Maloletka/AP/TT

Storseger för president Zelenskyjs stödparti Folkets Tjänare

Publicerad
Analys ·

Det som inget politiskt parti i Ukraina lyckats med tidigare, det lyckades partiet Folkets Tjänare med i gårdagens parlamentsval. När de flesta röster har räknats står det klart att en stor majoritet av ledamöterna i det nya parlamentet antingen tillhör, eller är anhängare av president Zelenskyjs stödparti.

Bert Sundström

Utrikesreporter

Parlamentsvalen i Ukraina är tvådelade. Väljarna röstar dels på ett parti, dels på en enskild kandidat i en lokal enmansvalkrets. Kandidaterna i enmansvalkretsarna kan vara helt utan partitillhörighet. Därför är de politiska styrkeförhållandena i parlamentet inte helt klara ens när alla röster har räknats.

Stödet för presidenten vänder

Men när man räknar rösterna på både parti och i enmansvalkretsar verkar det bli så här: President Zelenskyjs stödparti Folkets Tjänare får 250 av parlamentets 424 ledamöter. Det proryska partiet Oppositionsplattformen – För Livet 43. Förre presidenten Petro Porosjenkos parti Europeisk Solidaritet och förra premiärministern Julia Tymosjenkos Fäderneslandet får båda 26, och sångaren Svjatoslav Vakartjuks parti Rösten får 20. Dessutom tillträder 59 ledamöter som hör till småpartier eller är helt partilösa.

Ukraina

Den politiska makten i Ukraina delas mellan parlamentet och presidenten. Därför har president Zelenskyj sedan han tillträdde den 21 maj i princip inte kunnat uträtta någonting. Han har ju haft noll stöd i parlamentet. Nu blir det tvärtom.

”Väcker såklart farhågor”

När det nyvalda parlamentet börjar sitt arbete i slutet av augusti eller början av september kommer Zelenskyj och kretsen runt honom att ha i det närmaste total politisk makt i Ukraina. Det väcker såklart farhågor, inte minst om eventuella påtryckningar från Zelenskyjs gynnare oligarken Ihor Kolomojskyj och medarbetare till Zelenskyj som har kopplingar den ryskstödde tidigare presidenten Viktor Janukovytj, som flydde landet under revolutionen 2014.

Men än så länge tyder nog det mesta på att både Volodymyr Zelenskyj och partiet Folkets Tjänare har den uppriktiga viljan att faktiskt använda den makt de nu får till att göra just det – tjäna folket.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Ukraina

Mer i ämnet