Både EU, USA och Ryssland har uttalat sig positivt om att slopa patent för coronavaccin. WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus ser det som historiskt. Foto: Salvatore di Nolfi/TT, Johan Nilsson/TT

Stort stöd för slopat vaccinpatent

Publicerad

USA:s regering stödjer ett internationellt förslag om att tillfälligt slopa patentreglerna för vaccin mot covid-19. Även EU signalerar stöd.

Det är ”ett stort ögonblick i kampen mot covid-19”, anser Världshälsoorganisationens ledare, men läkemedelsbranschen gläds inte.

Kampen om att tillfälligt ta bort patentskyddet på vaccin för covid-19 har förts inom Världshandelsorganisationen (WTO) av i huvudsak utvecklingsländer som Indien och Sydafrika.

Att ta bort patentskydden skulle främja tillgången på vaccin och öka den globala vaccinproduktionen, lyder argumentationen.

Coronapandemin

Men både i EU och USA, där mycket av forskningen sker, har farhågan varit vad som händer med viljan att ta fram preparat i framtiden om de ekonomiska spelreglerna ändras i efterhand.

Stöd i flera världsdelar

USA ställer sig nu bakom att tillfälligt ta bort patentskyddet under pandemin, även om man reserverar sig för att förhandlingar om detta kan komma att ta tid.

Afrikanska unionen riktar hyllningar till USA för att landet tar täten i frågan. Den amerikanska regeringens beslut kommer att gå till historien som rätt beslut i rätt tid, meddelar unionens smittskyddschef John Nkengasong vid en presskonferens, enligt AFP.

Ryssland kommer ”självklart” ställa sig bakom ett sådant här förslag, meddelar den ryske presidenten Vladimir Putin.

”EU är redo”

Världshälsoorganisationens (WHO) chef Tedros Adhanom Ghebreyesus, beskriver också USA:s besked som historiskt.

Även från EU kommer positiva signaler om förslaget.

– EU är redo att diskutera alla förslag som tar itu med krisen effektivt och pragmatiskt, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett tal på torsdagen.

Det kan dock ta flera månader innan förslaget blir verklighet, eftersom det ska behandlas av WTO, där samtliga 164 medlemsländer måste vara överens. Det ser dock ut som att en majoritet är för.

”Fel lösning”

Läkemedelsindustrin argumenterar dock emot och för fram att slopade patentregler inte hade gjort någon skillnad när det gäller tillgången till vaccin.

Den internationella lobbygruppen IFPMA beskriver förslaget som en ”felaktig lösning på ett komplext problem”.

Anders Blanck, vd för den svenska branschorganisationen Lif, meddelar att han förutsätter att Sverige fortsätter vara emot.

”Ett avskaffande av patenten på vacciner mot covid-19 skulle ge oöverblickbara negativa konsekvenser för all framtida utveckling av läkemedel och vacciner”, uppger han enligt ett pressutskick.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet