Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Etiopiens premiärminister har publicerat bilder på den kontroversiella dammen. Foto: Abiyahmedali/Facebook

Striden om vattnet: Egyptisk ilska mot Etiopien

Uppdaterad
Publicerad

Vattenkriget mellan Egypten och Etiopien har gått in i en ny fas. Etiopien uppger att man fyllt den kontroversiella Renässansdammen vid Blå Nilen, och beskedet möts av egyptisk ilska.

Egypten anser att Renässansdammen är ett hot mot landets livsviktiga vattenförsörjning.   

Vattenflödet i Nilen är en livlina för ökenlandet Egyptens drygt 100 miljoner invånare och föremål för en långdragen maktkamp mellan Etiopien och Egypten.  

För två veckor sedan inleddes nya samtal mellan länderna, efter att tidigare förhandlingar brutit samman och satts på paus under ett par år.

Regimen i Etiopien har upprepade gånger uppmanats att inte fylla kraftverksdammens reservoarer innan länderna kunnat komma överens. 

”Med stor glädje”

Det hindrade inte premiärminister Abiy Ahmed från att igår kväll triumferande gå ut med uppgifterna om att dammen nu fyllts på.

”Det är med stor glädje som jag kan berätta att den fjärde och slutgiltiga fasen av vattenpåfyllnad har avslutats”, skriver premiärministern på sociala medier.

Svaret från Kairo kom omedelbart. Egyptens regering meddelade att Renässansdammen är ”illegal”.

Militära hot

Kontroversen om dammen har mullrat i mer än ett decennium. År 2013 filmades ett egyptiskt regeringssammanträde där man diskuterade en bombning av dammen i Etiopien.

Dåvarande presidenten Mohammed Mursis utrikesrådgivare sade då att det handlade om ”Egyptens existens”. Förutom Etiopien och Egypten påverkas också Sudan av kraftverksdammen, som började byggas 2011.

Vanlig orsak till konflikt

Frågan om vattentillgång är en av vanligaste orsakerna till motsättningar och kriser i regionen. Ett av målen för Etiopien är förse hela landet med elektricitet, samt att bli Afrikas största elexportör. 

Redan idag lider Egypten av akut brist på vatten, och enligt FN:s beräkningar kan landet komma att ”bli utan vatten år 2025”. Den nuvarande krisen i Sudan handlar bland annat om tillgången till vatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.