Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bachmuts sista livlina – därför vill Ryssland skära av T0504. Foto: AP

Hårda strider om Bachmuts sista livlina

Uppdaterad
Publicerad

De ryska styrkorna pressar fram frontlinjen allt närmare centrala Bachmut med angrepp från norr, söder och öster. Den enda kvarvarande asfaltsvägen ut till säkert område utsätts för ständig beskjutning.

Erövras vägen av ryssarna stängs tusentals ukrainska soldater inne i staden.

Svenske volontären Jonas von Matern har kört väg T0504, även kallad ”livets väg”, många gånger och gjorde den senaste resan så sent som i tisdags. Den här gången åkte han inte in i Bachmut utan stannade i närbelägna Chasiv Yar där han överlämnade bland annat en bil och sjukvårdsmateriel.  

– Det fanns ingen anledning att åka in i Bachmut, där finns bara stridande förband nu, säger Jonas von Matern. 

Viktig bro sönderskjuten 

På ”livets väg” rullar terrängfordon med trötta och skadade soldater ut från Bachmut och åt andra hållet forslas ammunition, mat och utvilade soldater. En bro på vägen har skjutits sönder av ryskt artilleri och trafiken tvingas ta en lerig omväg som bara bär bandvagnar och bättre fyrhjulsdrivna fordon förklarar den svenske volontären. Utan väg T0504 som försörjningslina blir det svårt att försvara Bachmut.

– Så länge Ukraina har trupp kvar i staden kommer de att försvara vägen, det finns inget alternativ, berättar Jonas von Matern.

Striden om livets väg 

Vägen är under ständig beskjutning, men än så länge har de ryska soldaterna ingen eller dålig ögonkontakt med den och har svårigheter att styra artilleriet mot rörliga mål. Men att köra på vägen är något av en rysk roulette.  

– Det är inte hälsosamt, den utsätts hela tiden för indirekt beskjutning, berättar svensken.  

Ryska infanteristyrkor försöker ta sig fram till vägen vid samhället Ivanivske, men möts av hårt motstånd. Drönarbilder på sociala medier visar hur ukrainska soldater med understöd av ett infanterifordon angriper ryska soldater i skyttevärn utanför Ivanivske.

I videon: Se Jonas von Materns videoklipp där han blir beskjuten av ryskt raketartilleri på vägen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet