Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås om situationen i Sudan. Foto: SVT/EPA/SAMIULLAH POPAL/TT

WHO slår larm: Blodbrist på sjukhus i Sudan

Uppdaterad
Publicerad

Minst 97 civila har dödats och 365 personer skadats i stridigheterna i Sudan. Nu larmar WHO om att sjukhusen i huvudstaden Khartoum börjar få brist på blod och viktig utrustning.

– Det är en extremt allvarlig situation, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås i Morgonstudion.

I helgen utbröt våldsamma strider i huvudstaden Khartoum mellan den paramilitära styrkan RSF och landets reguljära armé. Knappt 100 civila har dödats och 365 skadats, uppger Sudans läkarförbund enligt BBC. Andra rapporter gör gällande att uppemot 1 100 personer har skadats.

Nu ökar oron för att striderna ska leda till ett fullskaligt inbördeskrig.

Oroligheter i Sudan

– Det är såhär det ser ut när ett inbördeskrig börjar. Det är två extremt potenta militärgrupperingar som plötsligt har drabbat samman mitt inne i en miljonstad, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås i Morgonstudion.

Oroligheterna har också spridit sig till andra platser i landet.

– Det är en extremt allvarlig situation, säger Johan Ripås.

WHO slår larm

Samtidigt slår Världshälsoorganisationen WHO larm om att ”flera av de nio sjukhusen i Khartoum” har börjat få brist på blod och viktig utrustning. Läkare i landet har också varnat för att varken personal eller utrustning når fram till skadade personer.

På måndagen uttryckte USA:s utrikesminister Anthony Blinken sin oro över situationen. Han vill se omedelbar vapenvila och uppmanar militärgrupperna att återgå till förhandlingsbordet. 

Budskapet delas av Storbritanniens utrikesminister James Cleverly.

– I slutändan ligger Sudans närmsta framtid i händerna på generalerna som är inblandade i konflikten, och vi uppmanar de att sätta freden i första hand, få stopp på striderna och fortsätta förhandla, säger han enligt Reuters.

Skickat toppdiplomat

Afrikanska unionen har meddelat att man ska skicka toppdiplomaten Moussa Faki Mahamat till Sudan i förhoppning om att förhandla fram en vapenvila, skriver BBC.

RSF och den reguljära armén har gemensamt styrt Sudan sedan militärkuppen 2021. I år var det tänkt att de skulle lämna över till en civilstyrd regering men grupperingarna har inte enats om hur övergången ska genomföras, vilket lett till den nuvarande konflikten.

Ökad oro för nytt inbördeskrig

RSF (Rapid Support Forces) bildades ur janjawidmiliserna, somlandets dåvarande ledare Omar al-Bashir sände ut för att spridaskräck i Darfur i västra Sudan på 00-talet. Sedan har styrkanopererat parallellt med armén, och de samarbetade om den kupp som ioktober 2021 störtade landets demokratiskt valda styre. Sedanmilitärkuppen har demonstranter regelbundet gett sig ut för attdemonstrera, men den senaste splittringen har ökat oron för ettnytt inbördeskrig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Sudan

Mer i ämnet