Strider vid Kobane/Ayn al-Arab Foto: TT

Striderna sprider sig runt Kobane

Publicerad

Striderna mellan extremistgruppen Islamiska staten (IS) och kurdisk milis i den strategiskt viktiga staden Kobane i norra Syrien har spridit sig till nya områden.

Stridsflyg från den USA-ledda koalitionen har i dag bombat flera av jihadistgruppen Islamiska statens (IS) positioner kring staden Kobane i norra Syrien, på gränsen till Turkiet.

Staden, som på kurdiska heter Kobane och Ayn al-Arab på arabiska, har i veckor belägrats av IS-styrkor som omringar staden från flera håll.

– Amerikanska stridsflygplan har precis bombat i östra delen av Kobane, säger Perwar Muhammed Ali, översättare åt de lokala kurdiska myndigheterna i telefon till TT.

Han beskriver hårda strider mellan IS och kurdiska YPG-styrkor som lett till att han och i princip alla andra civila tvingats evakuera från staden mot den turkiska gränsen, där han nu befinner sig.

I måndags lyckades IS-styrkor ta sig in i delar av stadens utkanter, med hårda strider som följd. IS svarta flagga hissades över flera platser i stadens östra del.

– I början på natten inleddes de hårdaste striderna när de försökte röra sig in i till staden. Kobane är nu en militär zon, säger Perwar Muhammed Ali.

Nya flyganfall

I går rapporterades IS ha tagit kontroll över tre distrikt i Kobane och ha hissat sin svarta flagga på flera platser. I natt ska den USA-ledda koalitionen som bekämpar IS ha genomfört flyganfall mot de östra delarna av staden.

Totalt uppges amerikanska stridsplan ha genomfört 1.768 flygangrepp mot IS i Irak och Syrien sedan den 8 augusti. Arabländer och andra i den USA-ledda koalitionen har gjort 195 räder, omkring tio procent av de totalt nära 2.000 anfallen, enligt amerikanska försvarsföreträdare.

USA dominerar

Siffrorna kastar ljus över omfattningen av de arabiska ländernas deltagande och speglar samtidigt USA:s dominerande roll i kampen mot IS.

 Arabländer som deltar i angreppen i Syrien – Bahrain, Jordanien, Qatar, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten – har varit sparsamma med att avslöja detaljer kring sitt engagemang. Men i Washington och i Väst betraktas deras deltagande som viktigt.

Frankrike, Belgien, Storbritannien, Danmark, Nederländerna och Australien deltar också i koalitionen, men i mycket begränsad omfattning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet