Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Forskare överens: Pandemin började på Wuhanmarknaden

Uppdaterad
Publicerad

Hur och var coronapandemin fick sin början har varit föremål för spekulationer och ett intensivt detektivarbete. Men nu slår två forskarstudier, publicerade i tidskriften Science, fast att det faktiskt var där som viruset överfördes från djur till människa. Fem stånd som sålde levande djur pekas ut.

Studierna publicerades i redan i februari men har nu granskats av andra forskare. Den ena har använt sig av en stor mängd geografisk data, den andra av en medicinsk metod.

Men de kommer båda fram till samma slutsats – Wuhanmarknaden var där allt började.

På marknanden såldes levande vilda djur. Troligen bar dessa på viruset, enligt studierna. Djuren bodde trångt och kunde enkelt överföra viruset till varandra, sedan till människor som jobbade där, vilka i sin tur förde viruset ut i samhället.

Fem stånd på marknadens västra sida pekas ut. Forskarna går inte in på vilka djur det kan ha handlat om.

”Var övertygad om labbteorin”

Professor Kristian Andersen, en av studiernas medförfattare, säger till CNN att han tidigare var övertygad om teorin att viruset härstammat från ett laboratorium, men berättar att han nu ändrat åsikt.

– Jag var övertygad om labbläckan fram tills det att vi dök ner i detta noggrant. Baserat på data och analyser jag har gjort under det senaste decenniet på många andra virus har jag övertygat mig själv om att datan faktiskt pekar på den här marknaden, säger han.

Uppfattningen delas av medförfattaren Michael Worobey vid University of Arizona.

– Det är på riktigt. Det är helt enkelt inte troligt att viruset introducerades på något annat sätt än via handeln med vilda djur, säger han till CNN.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.