Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra Rysslandsexperten Hugo von Essens analys om den nya kampanjen. Foto: SVT

Stupade svenskar hängs ut på öppen gata i Moskva

Uppdaterad
Publicerad

Två svenska män som stupat under kriget i Ukraina hängs ut i en utställning på öppen gata i Moskva. I utställningen jämförs Sveriges stöd till dagens Ukraina med svenskt stöd till Nazityskland under andra världskriget.

SVT har tidigare berättat om kampanjer utanför Sveriges ambassad i Moskva, bland annat en där kända svenskar anklagas för att vara nazister.

Och nu är det dags igen. Natten till torsdagen placerades sex skyltar vid en busshållsplats utanför ambassaden.

Kriget i Ukraina

Utställningen, som har namnet ”Den svenska russofobins historia i korthet”, berättar för förbipasserade om bland annat svenskt samarbete med till Nazityskland under andra världskriget och stöd till dagens Ukraina.

Hänger ut döda

En skylt berättar om vad som kampanjmakarna beskriver som ”ett nazistiskt återfall” och tar upp att den före detta sverigedemokratiska riksdagsledamoten Carolina Nordengrip tagit värvning i ukrainska armén.

På samma skylt påstås att förkortningen av Sverigedemokraternas partinamn, SD, är en ”kopia” av namnet på det tyska nazistförbandet Waffen-SS.

På en annan skylt beskrivs svenska vapenleveranser till den ukrainska armén. På samma affisch hängs två svenska män, som stupat i Ukraina, ut med namn och bild, tillsammans med texten: ”Erfarenheten visar att det misslyckade förbundet mellan Sverige och Ukraina oundvikligen kommer  att leda till att det öde, som deras föregångare led år 1709 vid Poltava, upprepas”.

Statlig organisation står bakom

Bakom kampanjen, som spridits av den statliga ryska nyhetsbyrån Ria novosti, står ”Ryska militärhistoriska sällskapet”. Det är en organisation som grundades år 2012 av president Vladimir Putin och leds av Rysslands tidigare kulturminister Vladimir Medinskij.

En liknande utställning finns också uppställd på en annan offentlig plats i centrala Moskva, enligt Astra. Svenska utrikesdepartementet skriver i en kommentar till SVT:

”Den så kallade utställning som placerats utanför Sveriges ambassad i Moskva är ytterligare ett i raden av exempel på ryska försök att svartmåla Sverige.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet